BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Saturday, 28 February 2009

pelangi2 itu...

oh datang lah mentari, supaya ku tak terpesona dek keindahan pelangi...

Thursday, 26 February 2009

malu

salam wbt

hari ni sy berasa malu...sbb apa?nanti ada masa sy citer knapa...

huhu

~sambil menutup muka...~

Tuesday, 24 February 2009

sabar,sabar,sabar

salam wbt

sebentar td saya buka facebook dan tgk2 la apa yg baru...scroll down lagi,nmpk la satu link ni kawan postkan...bila bukak je,rs berasap2 je,mcm nak meletup...


korang nak tau apa?klik sini


komen : mngkin apa yg dikata dlm blog tu sedikit sebnyk ada yg betui,tp amatlah tidak patut utk org tu mnghina negara MALAYSIA (jgn tukar2 nama negara org sesuka hati), dan menghina jugak orang melayu...bukanlah nak dicakap saya ni pro-bangsa, tp kalau dah disamakan bangsa kita dgn anjing dan khinzir,itu dah melampau sgt la tu...dan nak timbulkan konflik2 perpecahan kaum lagi,selamba je blogger ni...:-(( +xtau la si blogger ni agamanya apa,tp jgnlah nak pecah2kan orang islam...kan xpasal2 je semua org pndg serong kat org indon...
saya xsuka,saya benci dgn org mcm tu...rs nak flag je blog tu,tp xtau mcm mn...

sabar je la...
innallahamaa'ssabirin...


Firman Allah :

Maksudnya :

“Wahai manusia, sesungguhnya kami jadikan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan kami jadikan kamu bersuku-suku dan berbangsa-bangsa agar kami saling kenal mengenal, sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kami adalah orang yang paling takwa”.[Surah Al-Hujurat: 13]


Rasulullah bersabda :

Maksudnya :

“Wahai manusia, sesungguhnya Tuhan kamu adalah Esa, ayah kamu juga satu. Kamu semua berasal dari keturunan Adam dan Nabi Adam daripada tanah. Orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa”.

Sunday, 22 February 2009

matahariku


Matahari Ku - Agnes Monica

there's something about this song that i luv...maybe coz it has sthing to do with my life...:-((

Saturday, 21 February 2009

i smoke....passively


i am a smoker...ok2,jgn panic, a passive one(saya x pegang rokok dan hisap, saya cuma hisap asap dr jauh je...huhu)...but still i am smoker...coz everyday i join the peepz around me, inhaling the same air that has been contaminated with those toxic substances...
only Allah knows what my lungs look like now...but i guess, many black dots have appeared on my precious lungs,huhu...tidakkk!!!
mana satu peparu ku???

but this is reality...bukannya perokok2 aktif xtau yg tindakan diorg merokok tu akan turut affect org2 sekeliling...bukannya mereka xtau rokok tu memudaratkan diri sendiri...tp itu lah kenyataannya,bukan sng utk berhenti merokok...tp kenapa start merokok kalau tahu bnda tu salah? tepuk dada tnya iman...

kalau di malaysia, merokok satu fenomena biasa yg kita lihat di kalangan lelaki, LELAKI, bukan perempuan. but the situation is different in Russia...here, most of the peepz here smoke...juz name them, laki, perempuan, teenagers, and even some babushka(baca: nenek2 a.k.a women >60 mayb) pun merokok... n 1 of my doctors even mentioned that the smoking prob in Russia is quite critical, n Russia has more smoking DOCTORS than any other country... bygkan, doktor pun merokok... i met 1 doctor, who specialized in pulmonary (lung) disease, yet he is a heavy smoker. even during our class break, he still had some time to 'refresh' himself, of course la dgn rokok...this is the truth.

so, everytime i walked thru a group of smokers, i'll try my best to hold my breath,huhu,hoping that the smoke wont get thru my trachea down to my lungs...huhu, satu sedutan sehari bole membawa padah... n i also hate the fact that the smoke smells bad...melekat dkt baju bau tu... semua pun tau, asap tu makanan jin...so kalau banyak makanan,mestilah org berkerumun pergi...samalah,kalau bnyk asap,bnyklah jinnya..


smoking not only harms u, but the people around...org2 mcm saya ni...nangis peparu ni,uhuks...bole dpt bnyk penyakit, xyah citer la,semua pun tahu...paling bahaya,kanser peparu...lung cancer kills more than 1 million people worlwide annually...nak ke kita jadik 1 of them? jawapan saya,saya xnak...


kan lebih baik kalau duit tu digunakan utk bnda yg lebih bermanfaat. dun waste ur money for something that cause more harm than good.

“And those who, when they spend, are neither extravagant nor niggardly, but hold a medium (way) between those (extremes)” [al-Furqaan 25:67]

lastly, sayangilah paru2 anda dan org2 disekeliling...xlarat dah nak tahan nafas lama2,hhuhuu...kalau blum stat,jgn cuba2...kalau dah terlanjur,masih blum lambat utk mncari penawar...

~peace...~

Friday, 20 February 2009

yang dirindui...

nak pulang kpd yg tersayang...hihi,awat sarah xtgk kamera??

Thursday, 19 February 2009

visa oh visa...

salam...
salah satu bnda yg mmerlukan bnyk menguji kesabaran dkt moscow ni adalah bila bhadapan dgn kerenah pengurusannya...xkisah lah apa2 jenis pengurusan pun...esp-ly dean office management in handling these visa thingy...huhu,ntah la,sgt lah x efficient...dah la tpaksa berebut2 (setiap thn pun mcm ni), kalau beratur pun xda gunanya...ingat lagi pengalaman bulan september lepas,menunggu kat dpn office tu dr pukul 8 pg,walhal makcik visa tu cuma akan layan student2 ni bila sampai pukul 2,30pm...sabar ja la,dah tu,tggu dr pukul 8 pg pun,still xdpt nak setelkan visa tu,siap dihempap2 di pintu,dek kerana ketidaksabaran org2 negara tan-tan,yg suka2 hati memotong barisan...sabar sekali lagi...
td nak pegi amek visa pun,orang yg beraturnya xlah seramai dulu,mungkin sbb masing2 dah bnyk yg setel...niat dlm hati utk prolong visa (visa mati 29-8-09,tp nak balik lmbt skit thn ni,so kena la prolong,at least ke tarikh yg slmt) terpaksa dibatalkan...bukan sbb ramai org,tp sbb org kat pjbt visa tu dah xnak terima...so,nampaknya terpaksa la berebut2 lg bulan 5 nanti,huhu...

~jgn mengeluh raihan...~

Saturday, 14 February 2009

food for the soul

Cerita-cerita motivasi untuk Iman
Assalamualaikum...
'Kain tebal dan Gelas air'
Pada suatu hari, seorang lelaki datang menemui Nabi Muhammad. Lelaki itu daripada kalangan orang Ansar, iaitu penduduk asal kota Madinah. Lelaki itu meminta sedekah daripada Nabi Muhammad sedangkan dia mampu mencari kerja.
"Apakah sudah tiada apa-apa lagi di rumah saudara?" Nabi Muhammad bertanya.
"Ada, tuan. Sehelai kain tebal dan sebiji gelas air" jawabnya.
"Bawalah ke mari barang-barang itu" kata Nabi Muhammad kepadanya.
Lelaki itu segera pulang ke rumah. Kemudian dia kembali menemui Nabi Muhammad dan menyerahkan barang itu.
"Ada sesiapa hendak beli dua barang ini?" tanya Nabi Muhammad kepada orang ramai.
"Saya, tuan. Dua dirham" sahut seorang lelaki, dia menerima tawaran Nabi Muhammad.
Nabi Muhammad menerima tawaran lelaki itu. Kain tebal dan gelas dijual kepadanya. Kemudian Nabi Muhammad menyerahkan dua dirham itu kepada lelaki Ansar tadi.
"Belilah makanan dengan satu dirham untuk diri saudara dan keluarga saudara. Satu dirham lagi, belilah sebilah kapak. Lepas itu, bawakan kapak itu kepadaku" perintah Nabi Muhammad
Lelaki itu segera melakukan seperti arahan Nabi Muhammad. Selepas itu dia datang membawa kapak, Nabi Muhammad memegang sebatang kayu dan menyerahkan kapak itu kembali kepada lelaki itu.
"Pergilah cari kayu api kemudian jualkan. Jangan saudara datang menemui saya selama 15 hari" perintah Nabi Muhammad lagi.
Dengan sebilah kapak di tangan, lelaki itu keluar mencari kayu api untuk dijualkan. Lima belas hari berlalu, dia datang kembali menemui Nabi Muhammad. Kali ini, dia memperoleh 10 dirham hasil jualan kayu apinya. Dia mengambil lima dirham bagi membeli pakaian dan lima dirham lagi bagi membeli makanan. Semasa lelaki itu datang hendak menemuinya, Nabi Muhammad menasihatinya dan semua orang ramai yang ada di situ.
"Bekerja itu lebih baik daripada saudara meminta-minta. Perbuatan meminta-minta itu menjadi titik hitam pada wajah saudara pada hari kiamat nanti" kata Nabi Muhammad.
Perbuatan bekerja demi mencari rezeki halal adalah perkara yang mulia. Ia bukan saja memudahkan kehidupan malah harga diri terjaga. Tuhan menjamin kebahagiaan bagi orang-orang yang bekerja mencari rezeki halal.
Petikan dari Buku Cerita-cerita Motivasi untuk Iman
Karangan: Ainol Khusyairi Radzi.

p/s:copy paste dr kawan...semoga jadi iktibar...bkn badan je perlu makan,rohani pun nak jugak...(tiada hak cipta terpelihara dalam mengingati,kan...) :-))

sampai menutup mata


Sampai Menutup Mata - Acha Septriasa

not dedicated to anyone...

Thursday, 12 February 2009

permata hati...

salam...

2 hari lps telefon ke rumah,hari tu hari selasa rasanya...tp mmndgkan weekend hari tu x berkesempatan nak call, so weekday pun xpe la,call jugak...takut mak risau pulak lama x call...
seronok sangat dgr suara adam jerit2,sukanya dia main2...kesian jugak la kat mak n ayah mnjaga budak yg xkenal erti penat ni...mak kata adam ni x berjalan,tp asyik berlari je...hihi,cakap mak,dulu jaga anak2 xmacam ni pun,tp biasalah,budak laki,mmg buas sikit...maklumlah,kitorg semua adik beradik perempuan...
tp adam ni berat mulut sikit, setiap kali maksu dia call rumah,dia xnak bercakap pun dgn maksu...ha,tp hari tu dpt la dgr dia menangis,sbb jatuh dr sofa dlm pcubaan dia nak melompat..tu la,maktok kan dah ckp jgn lompat2,dia nak jugak...tp biasalah,budak2,suka mencuba...walau dah jatuh pun,lps dah nangis sekejap,mula la memanjat balik...
tp sweet la adam ni,mak kata,setiap hari balik dr nursery,masa naik kereta,org 1st yg dia cari adalah sarah,adik dia...mula2 masuk kereta,mesti dia nak cium sarah dulu,kalau x,nanti adam nangis la...kelakar pun ada...:-))

adam pakai jubah maksu beli kat dubai tu...nasib baik muat...hihi...comey!!!(muka masih ada parut chicken pox,huhu)

sayang maksu kat dia ni....muahxxx!!!

adam menung apa tu sayang???teringat maksu ka?

ala,comey la sarah ni...x sabar rasanya maksu nak peluk cium dia...:-))

sarah waktu baru lahir ke dunia...nyenyaknye dia tido...

sweetnye dia...lagi sweet dr choc...:-))

sarah asyik tido je...(black n white version)

rasa x sabar nak balik...
hmmm,tiket pun blum beli...tp lambat lg,ada lg 4 ++bulan lg...
sabarlah wahai hati...

Wednesday, 11 February 2009

seindah pelangi


hidup janganlah seperti mengejar pelangi,sesuatu yg hadirnya untuk sejenak cuma dan pasti hilang...

Monday, 9 February 2009

suka suki...

Benda ni sebenarnya ditulis sbb telah di tag dalam facebook...tp ssaja ak letak jugak dlm blog ni(haha,alang2 dah penat memerah otak n menulis tu)...bacalah kalau xdak keja...

Rules: Once you've been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you.

(To do this, go to “notes” or the "+" sign under tabs on your profile page, paste these instructions in the body of the note, type your 25 random things, tag 25 people (in the right hand corner of the app) then click publish).

Here it goes:

1. selalu xtau nak bahasakan diri sbg apa,sbb slalu tukar2 mngikut org...slalunya guna 'AKU' bila ckp dgn bdk laki, 'KAMI' bila ckp dgn bdk ppuan, 'AN' bila ckp dgn famili, 'SAYA' dgn certain2 org yg guna 'saya' jugak, stimes 'ORANG'...n kalau nak buat ngada2 dgn grupmate,guna 'KITER',' RAIHAN', etc...haha...so skrg ni guna 'AKU' je la,sng sikit...

2.punya blog sdri walaupun xpndai merangka ayat n menulis...saja nak salurkan idea2 yg bnyk sgt dlm otak ni..,juga punya diary yg xpenuh2 selama 3thn,n x di update sejak setahun lebih...

3.banyak berfikir

4.bnyak bckp, stimes tu unnecessary pun

5.xsuka layan org yg tgh bad mood, kecuali.....

6.suka bercerita,sori ye sapa2 yg kena paksa dgr tu

7.selalu ckp nak diet, pnh ckp nak mkn carrot je pun ttaip ari,tp selalunya xjln pun plan diet mahupun plan kata nak jogging...hihi,salah siapa???

8.suka masak,suka bake,walaupun xpandai sgt...patutlah plan diet xjadik,kui3

9.pnh teringin handbag sbg hadiah besday(skrg pun teringin lg) hint!!!

10.suka tido...sapa yg sekelas time mrsm dl,mesti tau,haha,selalu kena tegur dgn ustazah sbb tido dlm kls dia...sori ustazah sofia...

11.sensitip orgnya,sng menangis, cpt terasa, cpt kool...

12.xsuka mkn sayur yg sgt hijau(haha,cthnya bayam,kangkung)..in fact sawi n kobis je sayur hijau yg sng ditelan,huhu,teruknya

13.suka mkn ikan temenung,jaket n bawal...

14.my fav menu time kat maktab dulu--->ayam masak halia....waaaa,sedapnya!!!
teringin nak mkn lg...msk sdri pun xsama mcm dgn yg kat maktab dl..

15.berangan2 nak beli jam time jln2 dl,tp xbeli2 pun lg,sbb overbudget...huhu

16.suka bermonolog dalaman

17.rindu nak jumpak kekawan yg dah lama xjumpak...:-((

18.xpandai elektronik stuff

19.sgt rindu nak jumpak adam n sarah...maksu rindu laaaa.........

20.xsuka simpan kuku pnjg...

bila nak abes sampai 25 ni???bnyknya...

21.suka makan kopok lekor,kopok udang, dan yg sewaktu dgnnya

22.lately bnyk sgt beli handbag...sapa suh dia jual murah2...huhu,kan dah jadik lambakan handbag kat bilik ni...

23.xbole drive lg even though dah nak dkt 5thn ada lesen,huhu...hampeh tul

24.suka berckp tipon,tp xdak org utk di kol...sedih x???hihi

25.dulu xsuka makan sushi langsung,skrg st suka mkn sushi(tp bkn yg jenis raw la),hihi...ingat lagi my 1st sushi,sushi timun,share beli dgn dura...

oops,dah cukup 25 ka?cpt la pulak,rs mcm ada bnyk bnda lg pulak nak tulis...hihi..ok,daaaa......

taaadaaa....oklah,tau agak mmbuang masa...tp sronok gak...lg pulak bole tau apa yg kawan2 yg di tag tulis jugak,kan...:-p so,i'll noe more interesting ramdom things 'bout 'em too...

Saturday, 7 February 2009

selamat hari lahir sahabatku...с днём рождения (baca : s dnyom razdeniya=happy birthday)


salam...rasanya dah agak lama x update blog...xdak idea+agak busy melayan tetamu yg dtg dr volgo...

hari ni---> 7hb februari.. --->genap sudah 22tahun sahabatku, DURAR AQILAH ZAMRI hidup di dunia ni...hepi besday gurl...km doakan yg baik2 belaka utk ampa, semoga bertemu kebahagian,kesenangan, dan keselamatan di dunia n akhirat...i luv n misshhh u sooo much...
n so,this is d cake u asked for,haha...too bad that u cudnt taste d cake(as she is in dublin, while me,in moscow)...nway,sowi d presentation is not that great,i'm juz not d girl of perfection,hihi...still,hope u like this cake...btw,this is a carrot cake...

carrot cake, a.k.a kek lobak merah ataupun dlm bhs russia nya торт моркови ( baca : tort markovi, sbnrnya hentam je ni,xtau btui ke x,haha)

another angle...comot sikit...nak tau rsnya mcm mn,kena la tnya yg sempat memakannya...hihi :-p...

unfortunately,kek ni nampak mcm bantat sikit,n xkembg sgt...penuh rs walnut,lebih dr rs carrot..mayb slh org yg mmbuatnya,bknnya salah resepi tu...(haha,resepi ni spatutnya utk cup cake,tp sbb mls nak mnunggu bnyk kali kena bakar klau buat cup cake)...nak try resepi?? tekan sini...+ i changed d recipe n add 2 spoons of творог (baca : tvarog =cottage cheese),n for d topping pun i used tvarog instead of cream cheese...

btw dura, video kat bwh ni is dedicated to u...:-p

enjoy!!!

video


hepi besday again...

Tuesday, 3 February 2009

moscow again

back to moscow...

~sleeping~

Sunday, 1 February 2009

köln a.k.a cologne

salam



skrg kat cologne,bosan jalan2, + kitorg x amek hostel, nak tido epot je(sep2,hihi)...so masuk la cyber cafe ni kejap,utk pnskan bdk,oleh sbb bnyk kedai tutup(ari ni ahad,biasa la weekend di europe,mnyampah,haha),+ tgh sejuk giler kat luar tu...

rupa2nya,berselerak org2 malaysia kat europe ni,hihi...few minutes back,i heard some1 outside this cc´s door shouting °bole...bole...°,tkejut jugak...plus, anywhere we go,ppl can tell that we´re malaysian,based on our way of wearing tudung...haha,n most of them can speak simple malay words, especially when they´re trying to make us buy anything from their stall...funny rite,i think thats wat the russians feel when they hear me speaking in my °very bad° russian...haha

ha,td jalan2 masa turun dr bahn(train) kat köln hauptbahnhof(train station), masa tgh carik2 makanan halal(itu yg bes psl europe,sng carik kebab2,tp las2 pun akan bosan giler jugak mkn kebab), dr jauh nmpk ada sekumpulan bdk2 yg bila tgk tu dah tau mmg diorg bdk mesia...alhamdulilah tjumpa diorg,sbb mmg kitorg xdak map cologne lgsg...tp diorg on d way nak p tgk muzium cokelat(xtau diorg nak p tgk cokelat,kalau tau mesti nak ikut,huhu),so kitorg pegi je la mengisi perut...

pendek kata,mmg bnyk la org msia kat europe ni,baik yg dtg bljr mahupun sj jalan2...ataupun mat2 bangla yg pnh keja kat mesia pun ada yg kitorg jumpak...

p/s : abaikan simbol2 pelik kat atas ni kalau nmpk,sbb x pandai gun akeyboard german ni,ada susunan yg lain kat keyboard ni, haha,even simbol °@° pun xtau nak carik kat mana...(yg ni copy paste je simbol tu)...
° § Ö Ä ö ä ü Ü ?