BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Thursday, 20 November 2008

snoooooooowing....:-p

n it's winter again...dun find it exciting anymore...not as excited as i was back when i was in 1st year...i still remember d 1st day i felt d snow,it was very early in morning,about 7.15am,mayb...i was on my way to go to my gen chem class...the class started at 9am,but we had to get out earlier,coz it took 1 1/2 hour to get there...it's not juz bcoz it's soooo far away,it's bcoz we had to take bus,n d road was vry busy,every morning,d bus will get stucked at d traffic light,very heavy traffic,huhu...+we had to stand in d bus like sardine+d surrounding was very cold,etc...luckily n gratefully,alhamdulliah,we got thru dat...:-p
ok,back to my story of my 1st snow experience...it was dat very early morning,still quite dark outside(it's winter),i got too excited to touch snow..wow,i had long for it since when,i dun remember...(mayb time2 dulu duk tgk winter sonata tu kot,hihi,poyo je...tp mmg sgt excited...but after dat lps dah 5th duk sini + d winter here is exraordinarily a long 1,dah mnjadik boring...but i prefer winter than summer...huhu,panas summer sini lg la xthn, plus in summer u can see bkn takat minah2 russian yg seksi,yg bole pnggil makcik dan nenek pun pakai mcm gadis2 blasan tahun,huhu,xtau la apa yg panas sgt...
later i'll put on gmbr scenery yg ada snow...cantik sgt,subhanallah...lg cantik dr dlm winter sonata(ye ke?)hihi
esok redah salji lagik nak pegi kls...nasib baik kls dekat2 sj lps ni...dah xpyah travel sgt...:-p
btw,gmbr ni amek td...hihi,muka excited(hmm,x la excited sgt sbnrnya,tiha yg excited lebih) sbb dpt belon...belon PAMPERS,huhu...td kena paksa pegi dgr conference paeds...dunno wat they discussed there,coz i was totally in my own world td(main game,mls nak dgr n translate apa yg diorg ckp,huhu--->this is obviously not a good attitude--->jgn tiru saya,hihi)
hhihi,mcm bdk2 je suka belon...(teringat cite tze fen knapa dia phobia dgn belon,huhu)...btw,oleh sbb sblm balik ke hostel tu nak lalu n sggh kat pasar(rinak)...so,smbunyi2 la sikit belon tu(malu gak la dah tua2 bawak belon)+tiha takut ada lg bdk kecik mana2 nangis nak belon dia,hihi(sowi tiha)...pegi beli ayam,pakcik kedai halal tu mcm bminat la pulak dgn belon tu,hihi,bnyk pulak dia btnya(dlm english pulak tu),hihi,tp i juz replied to him in russian(not bcoz my russian is good,but d idea is i always want to improve my russian[malu la dah 5thn duduk sini,x fluent2 lg] so i juz try a little bit la utk bckp,oopss,depends on my mood jugak la sbnrnya nak ckp or xnak...+ bcoz my english isnt dat good,so stimes i find it hard 2 look for words inside my brain,huhu)
ooopppssss,bnyk pulak tertulis,huhu...sambung2 buat case history...hmm,btui ka patient ni sakit vegetative dystonia,huhu,i dunno la camna nak pastavit diagnoz...:-(

paeds....wat2do?

:-p nak abeskan case history paeds,pastu nak rehat puas2...
dis weekend will b a bz one...:-) sj2 nak try bniaga kat sukom(sukan komuniti klb umno moscow) ahad nanti...ssaja nak isi masa lapang(hak3,lapang sgt la tu),sambil2 mengisi poket yg makin mngosong dgn dayah...:-p
datang2 la gerai kitorang nanti ye...:-p
insyaAllah menu yg bakal ada atas meja kitorg adalah nasi minyak,nasi lemak version kecik(ala2 brekfes ka msia tu), waffle(plbagai rasa) dgn cheburiki(karipap besar berintikan cheesy mushroom ataupun yg ada beef)...serta satu lg menu rahsia(haha,lawak je)
nak ltk gmbr,blum ada gmbr la...nanti dah lps msk bole la ltk kot...

faizal tahir

layan je la ye lagu faizal tahir ni(haha,ada org dah bengang sbb asyik lyn lagu2 melayu yg jiwang n xmmberi manfaat sgt pun ni)

harap2 semua brjln lancar la weekend ni...arap sgt2...:-)
jom2 pakat p sukom...pegi bsukan dan MAKAN...

Wednesday, 19 November 2008

do u notice any similarities??hihi

ok, i was on yahoo main page n saw a really familiar photo(wic actually is a pygmy tarsier,never heard b4?me too),n it really reminded me to a very popular russian cartoon character...---->cheburashka (Чебурашка)...so then i was thinking, wat exactly is cheburashka?is it based on real animal,or is it juz a result of some1's creative idea?so,then i made some research(uhuks,xdak keja,juz to fulfill my curiosity...
http://en.wikipedia.org/wiki/Cheburashka ok,i don think i need to write this again,haha,so feel free to go to wikipedia page ...:-p
n to answer the question i've been asking to myself, Чебурашка means 'tumble', and i dunno based on which animal it was invented,but the name came from the owner of a puzzle shop...it came out unexpectedly when d toy tumbled down from a table...well,quite interesting history there,hihi...

and now,abut pygmy tarsier...it's actually a very rare tiny creature dat lives in Sulawesi forest,and no1 has ever see it for 80years...mungkin sdg pupus,atau xdapat mngekalkan kemandirian spesies,huhu,xtau la...for more info http://en.wikipedia.org/wiki/Pygmy_Tarsier





ok,i've watched this video...i dunno if it is d video yg xfunny or is it me yg xbole nak gelak, but i'm quite sure sbnrnya agak bole thn la cartoon tu,huhu...



and this song,i find it quite entertaining...agak mnyntuh hati,d frenship bwn gena n cheburashka...:-p



haha,this 1 is actually a birthday song...:-p how i wished u had wished me hepi besday...:-( it's ok...

Tuesday, 18 November 2008

mengejar pelangi yg pasti hilang, dan xpasti bila kan muncul lagi...

Monday, 17 November 2008

buah hatiku...



ini nama dia MOHD ADAM RIZKI BIN ABDUL MALIK...
setakat ni,dia la satu2nya anak saudara sy,hihi...insyaAllah bln 12 nnti mnyusul sorg lagik...juz namakan dia adik Adam je...:-p

alhamdulillah,adam ni bole dikatakan mcm mnyatukan kluarga la jugak...hihi,sblm ni,keluarga kitorg xdak laki,except ayah sorang ja...lps kak yan kawen(kaka yg sulung),baru la ada sorg lagi ahli baru lelaki dlm famili--->abg malik(ayah kpd adam)...

biodata adam,hihi,kalau ada yg nak bkenalan dgn dia...
nama:mcm kat atas tu
umur:1thn bbrapa hari...
besday:24 oktober 2007
tmpt lahir:hospital metro sg petani
mknn feveret:bubur nasi yg maktok buat
wish:nak jumpak maksu dia(ok,yg ni maksu dia prsan je)

hihi,mngarut je,yg pastinya,hati ni sgt2 rindukan buah hati yg 1 ni...:-p doa maksu,adam jadik anak yang soleh, mukmin yg sejati...

adam dah ngantuk la...dah pukul 12mlm,tp kena paksa dgn maksu supaya antar maksu kat klia...senyum pun xmau dah,huhu...

ni adam dgn makcik kin...ni umur brapa time ni,xsure la...

ni adam dgn tok yah n mak tok...masa mkn dkt sepang...adam jgn duk manja asyik memerap mak tok dgn tok yah sgt tau...hihi...:-)

akibat dan akibat...

yup,today i had a lonnngggggg day,like alwiz,hihi...but then,even though i didnt get enuf sleep las night, i still manage 2 cook after my class...semua ni sbb dah janji hampir smnggu nak masak,gara2 ada buat slh dgn sum1,huhu...arap2 nya dah di maapkan la ye...hihi,sowi xsngaja...
ini lah rupanya nasi daging yang dijanjikan tu...hihi,mayb ramai yg xpnh dgr psl nasi daging...most of my frens kat sini xpnh jmpk pun nasi daging,huhu...tp mmg dr kecik2 dl mak slalu dah buat nasi daging ni,esp time raya korban...tp mesti la yg mak buat brganda2 lg sdp...

btw,lately,my mood often fluanctuates,huhu,sng sgt pulak tu--->yg mmbawa kpd kna mntk2 maap ni,sbb rs dah terover lak,bole mmbahayakan org gak la,huhu...rs mcm ada emotional lability lak...xpe2,bole jadik normal,plus yg tu productive symptom,so mmg reversible la...hihi...huhu,asyik2 rs nak mrh je,pas2 over sensitive,etc...teringat td cikgu psychiatry tu ckp psl pathology development,huhu,yg bila org tu dah lama under depression,her personality will turn into depressive type of personality...tp,xdepress pun,cuma cpt mnjadik 'down',huhu...emotional unstable je kot,huhu...insyaAllah lps ni ok balik la kot,:-)

ada sapa2 nak try resepi ni?xdak spesifik resepi pun,cuma buat mcm nak buat nasi ayam,cuma bezanya skrg ni guna daging,hihi...:-p

Saturday, 15 November 2008

penatnya...

i shud b sleeping rite now...yet i couldnt close my eyes...senario biasa,bila pnt sgt,rs ssh nak lena...+ rilek2 hujung mnggu ni,ssh la pulak nak lelap...kalau baca buku tu,amboi,laju je dah masuk alam mimpi,hihi...
hihi,tu la,ngada sgt beli brg bnyk2 kat ashan td...mau2 ada kot nak dkt 20 kg brg2 tu,huhu...rs mcm nak pth je tulang sendi ni...rs je la...dah la mlm mnggu,ramai yg teramatlah org beratur nak naik masyrut,ada la lebih dr sejam beratur dlm sejuk2 nak masuk winter ni...dah la sorang2,bosan la jugak mnunggu sorg2...
org Russia mmg prihatin n caring sbnrnya...nmpk je luaran jrg senyum,etc,tp hatinya baik gak bila tgk kita ssh...hihi,masa jln balik td(mmg byk giler brg),ada la sorg makcik Rusia ni offer nak tlg angkat brg,huhu,tp xbaik la pulak kan kalau nak relakan je dia tlg...so dgn senyum sengih nya,ckp la...''xpa2,xjauh dah pun''...dah mcm tu,dia pun suruh la kol ssapa utk tlg angkat...hmmm,segan la nak mntak tlg org,kalau dah desperate sgt bole la kot...
sampai ja dkt park yg ada playground tu,huhu,tanpa disangka,plastik tu koyak la pulak,nmpk mcm sikit je,rileks dulu,hihi..cool la konon(mmg tgh sejuk pun)...jalan je la,walaupun mmg dah nak dkt abes tenaga(exaggerate je),tiba2 sampai hujung jln tu,plastik tu pun koyak dgn hebatnya,huhu,rs nak nangis ja,tp cool dulu,tipon je kwn...hiihii,time duk tgh menekan tipon tu n bckp dgn org yg bakal menolong(hihi,nama dia nas)...ttiba nmpk segerombolan bdk mesia,mncarik2 ada x muka yg kenai,hihi,alhamdulillah,mmg rezki kot...thANnx pok ya tlg angkat...
so skrg ni sbnrnya sgt pnt n lapar...ingat nak tido je lapar2,tp xle lena...terbaca status ym posto,ada jual shaurma,so skrg ni tgh mkn la.hihi...
thnx posto,ijat,sdp!!!lps ni bole tido dgn aman,hihi...

:-p

Wednesday, 12 November 2008

it's 7 10



haha,while i was reading paeds last time,i found 1 thing that really attracts my attention...it's a sentence containing ''7-10''...at that particular moment,i realized dat i often meet that numbers in my life...haha,ok,i admit it,the numbers bcome significant juz bcoz they're my birth date...haha(poyo giler)...

nak list down 7-10 yg dah pnh jumpak...(ok,sbnrnya x la bnyk sgt,hihi)
1. usually the duration for most antibiotics treatment is 7-10 days
2. meera's room number kat m2--->7-10 (floor 7,room no 10,or the opposite,not sure)
3. the capacity of newborn's stomach is 7-10 ml

rupa2nya sikit je,haha,tp d truth it,mmg slalu nmpk no 7-10 ni dlm mana2 buku medik...buku lain,xsure la pulak...

n try gak la carik dlm intenet..rupa2nya ramai gak yg guna 7-10 nii...cthnya,ada syrikat software,syrikt lorinama seventen co.,ada seventen bookstore,ada camera olympus stylus 710,fax machine canon 710,etc
n i also have found several persons that share d same birth date as mine...i'm not sure kalau ada lg,tp these are the ones dat i'm sure la,hihi...
1. re'an (haha,we even hav similar names...)
2. ong's sister, not sure her name...(we were born at d same hospitals,x caya bole tnya kat tze fen,hihi)
owh,how small is the world...hepi nye...sapa lg yg lahir 7 october?kalau ada ckp la...

:-p tu je...(mcm obses dgn 710 pun ada nmpk gayanya,tp x...sj2 ja)

Monday, 10 November 2008

studi la...gi...

studi...

haha,cannot concentrate la dpn comp...
lagik 1 xbole jugak kalau xdgr lagu, n ssh sikit kalau xdak bnda nak dikudap...(ooo,patut la,hihi)

antara lagu2 yg jadik plhn....hmm,xdak kategori pulak...i listen to all type of songs...nasyid lyn,rock lyn,jiwang lyn,paling suka lagu yg emo(ooo,patut la asyik emo je,haha,tp suka sgt)...semua jenis la :-p tp lagu yg ada dlm mp3 tu x prnh bkurang,cuma brtmbh je kdg2...

Erra Fazira -
ok,jgn gelak kawan2,haha,pilihan utk 2-3 arini,lagu2 erra...haha,ntah apa2...kan dah ckp suka lagu emo...cuma utk suka2 xnak bg ngantuk time studi...

pastu pasal studi ni,kalau nak dkt exam,wajib kena ada pepsi,huhu,sbb kopi sgt la xmmberi kesan dah skrg ni...

ok la,asyik dpn comp ja,studi nya baru sikit...

STUDY,STUDY,STUDY...

LEARN BY HEART...hihi(teringat zaman bljr anat dulu,slalu dgr ayat ni :-) )


ujian itu...tanda kasihNya

Teringat satu hari dulu,tak lama dulu,hari2 yg emo dulu tu,ada la sorg kawan ni mnegur,knapa emo2...n secara spontaneousnya bila ditegur,i feel very touched,n citer je semua mslh kat sapa2 pun yg btnya,asalkan i feel comfortable dgn orang tu...n kwn ni pun mmberi la nasihat n pndpt,n antara yg diberitahu adalah ayat kat bwh ni...time tu rasa,bersyukur sgt dikurniakan kwn yg sebegini,terima kasih...xperlulah disebut nama,kpd yg bkenaan,terima kasih atas support tu,n kerana mengingatkan...

أَحَسِبَ ٱلنَّاسُ أَن يُتۡرَكُوٓاْ أَن يَقُولُوٓاْ ءَامَنَّا وَهُمۡ لَا يُفۡتَنُونَ (٢)
وَلَقَدۡ فَتَنَّا ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡ‌ۖ فَلَيَعۡلَمَنَّ ٱللَّهُ ٱلَّذِينَ صَدَقُواْ وَلَيَعۡلَمَنَّ ٱلۡكَـٰذِبِينَ (٣

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan,"Kami telah beriman.sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

insyaAllah,lps ni kalau rs down n xsuka dgn bnda2 yg dtg tnpa di undang,i'll take them as a test...kawan2,kalau lps ni ada dgr lagi komen2 yg mnunjukkan tnda 'kurangnya sabar' dlm diri ini,tegur2 la ye...hihi...manusia sifatnya 'PELUPA'...dan myself pun xterlepas dr selalu terlupa...

wallahualam...

am i happy?

am i happy?i dun think i can answer dis question...not dat any1 asked me this, i juz hav this question to myself...
d answer is,probably(there's no jwpn skema for this question,haha), i am not unhappy, there's a mixture of feelings here(happy,upset,devastated,wonderful,u name it urself)...
well,life is a test...hidup akan sentiasa ada ujian...n i guess i'm bad in handling pressure,n tense situation,huhu...mayb after some tests,i'll get used to them,but can i survive SOME tests? kpd Allah je i could pray, so that my life here and hereafter is and will b under His bless and mercy...

and i think, i've failed several tests in life...u guys who knows me well,they noe which 1 i failed...yes,it's true, it's an experience, not to say a bad 1, but it affects me so much...on my opinion, it's changed me so much...please dun say i'm ungrateful again,it's really hurt(it hurts inside,u noe i'm a sensitive person)...:-( i'll bear dis feeling on my own, n with support from frens of mine...

n oh,i'm being emotional again...huhu,bencinya perasaan ni...i think my adaptation is decreasing,now,haha,gurau je...emo kjp2 je tau...

n i noe dat i'm happy, i hav my families, my frens, n most importantly, Allah masih beri nikmatNya yang xthingga kpd hambaNya yang hina ini...alhamdulillah...

ya Allah,tenangkan lah hati hambaMu ini...amin...

Sunday, 9 November 2008

group activity : 1st breakfast together...

date : 8 November 2008
time : 10.00 am (supposedly 9.00 am,sowi nye kwn2 lmbt,hihi)
venue : svet zvevd diner, universitet...



so...yesterday we all went to starlite diner together...spent about 3 hours there,luckily the waitress nor d manager didnt say anything...they even gave us 10% off,hihi...

sdp!!!cumanya ingatkan mmg dia ltk sikit je sirup, hihi, tp sbnrnya x prasan dia ada bg 1 jar full...hihi,xpe2,kurangkan gula dlm mknn....

ini lah jar yg penuh dgn sirap..hihi


minum kopi puas2...bottomless ni...haha,i've taken 3 mug,but still felt sleepy dat day...



d food was ok la,quite yummy n of course bole buat berat naik dgn cpt...overall we all spent averagely 400-500rubles per head...standard mkn luar la...



share mkn dgn tiha...ada 3 biji telur ni...huhu



haha,before we all left, they gave us balloons, pink ones pulak tu...hihi,tiha sgt excited...sian tiha belon dia terbang ms nak balik tu...

interior dia agak santai...bes2...+ms kitorg kat sana,d place was fulled with children...ada birthday party...kiut giler bdk2 tu...

haha,semua org perak tgk SLR...so,sume org pun duk try2 skill diorg amek gmbr...so,how's my skill?hihi...crdt to acap,sbb beli SLR tu,haha...:-p

nak balik dah,after 3hour duk dlm ni...perut knyg suka hati...

sedih2,nak balik dah...haha,poyo nye saya....

xpe3...yg dua org ni lg poyo...hihi,jgn mrh eh...

ok, bila lg nak mkn sama2 lagik? next time kena suruh sapa2 blnja la pulak...hiihii,mayb d next birthday girl/boy...?hihi

Saturday, 8 November 2008

Ayat-ayat al-Quran boleh menenangkan jiwa...n harapnya bila di share,ayat ni akan lebih lekat di hati,insyaAllah...

وَعَسَىٰٓ أَن تَكۡرَهُواْ شَيۡـًٔ۬ا وَهُوَ خَيۡرٌ۬ لَّڪُمۡ‌ۖ وَعَسَىٰٓ أَن تُحِبُّواْ شَيۡـًٔ۬ا وَهُوَ شَرٌّ۬ لَّكُمۡ‌ۗ وَٱللَّهُ يَعۡلَمُ وَأَنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ

"......Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216
finally it's weekend again...mnggu yg sgt mmntkan....huhu,bak kata sorg kwn,"besa la dah nama pun stud medik''...ya...ya...panyatna...
hmmm,dah lama nak tulis ni,tp masa xmngizinkan...last monday,ada buat autumn gathering, organized by PPIM Moscow Chapter...agak pnjg jugak masa yg di ambil,almost d whole day,from 9am to 6 pm, hmmm,tp fikir2 balik,xpe la,bknnya slalu luangkan masa utk aktiviti2 rohaniah ni,lgpun stahun skali je ada autumn gathering ni(dulu namanya autumn retreat), so,apalah sgt 8 jam per setahun...,kan?

so,tajuk AG kali ni adalah ''Miracles of the Human Creation''...bercerita pasal ciptaan Allah yang paling terbaik...sapa?kita la,manusia...mcm2 hal yang disentuh...
antara yg mnarik perhatian sgt2 adalah kepentingan al-Quran dlm hidup kita ni...tertanya2 kat diri sdiri,''aku dah nak masuk 22 thn,dah bls-bls tahun bljr mmbaca al-Quran,tp dlm masa belas2 tahun ni,aku cuma tahu membaca je ka?mcm mn dgn isi al-Quran tu sendiri?''...for me,i make it a must utk baca al-Quran setiap hari,n baru lately je terbuka hati nak beli terjemahan baru(yang ada dr form 1 tu tulisannya kecik sgt,xnmpk clear,n kalau bc ayatnya mcm xsure huruf apa yg ditulis), so,alhamdulillah las year dura adiahkan 1 al-Quran terjemahn,kaler pink lg(hihi,tenkiu dura,syg ampa)...tp sygnya,tau la hati manusia, nak dpt istiqamah tu amatlah ssh...so harapnya lps AG ni,dpt la lebih istiqamah...

hmmm,bbalik kpd apa yg disebut dlm AG kali ni, al-Quran ni diibaratkan mcm manual bg sebuah mesin/alat atau apa2 ja la...kiranya,mesin ni manusia la..kan kalau kita 1st time nak guna ssuatu tu,mesti la kita xberapa sure mcm mn,apa gunanya bnda ni,etc...sama la mcm kat sini...maksudnya manusia ni perlukan al-Quran utk nak tahu,apa tujuan kita ni diciptakan, mcm mn nak gunakan apa yang Allah bg dgn btul,apa ganjaran yg akan dpt kalau ikut perintah,pngajaran2 dr kaum tdahulu,n bnyk lg...n kalau dah ada manual tu,utk lebih kita dpt fahami,Allah bg kita instructor, itu lah Nabi Muhammad s.a.w,n logiknya kalau dah manual(mrujuk kpd al-Quran) tu dalam bhsa Arab, mestilah instructor tu bole bbhasa Arab jugak...dan di beri cth pada aritu,psl mesin basuh...mnarik la jugak cth ni...kalau kata la 1st time kita tgk mesin basuh,mesti la kita xtau mcm mn nak guna,kan...mayb kita ingat mesin basuh tu cuma utk ltk kasut je...tp bila kita dah dpt manual n instructor,mesti la kita tau guna dah lps tu,kan...n kalau kita still gunakan mesin basuh tu utk ltk kasut je,maksudnya zalim la kita,kalau org lain tgk pun akan gelak,huhu...kat sini sama la cthnya,kalau kita dah tau apa tujuan kita diciptakan oleh Allah ni,tp kita still xbuat,rugi lah kita...n teringat kata seorg kakak ni,dia ckp al-Quran ni bagaikan surat cinta...n dia ckp kalau baca maksud2 al-Quran ni time tgh sedih,konfem menusuk ke hati...n mmg btui pun kata kakak ni...kalau kita cintakan seseorg tu,mesti la kita sggup buat apa2 pun utk dia,n xnak sakitkan ati dia seboleh2nya...so,konsepnya sama ja,kalau kita cintakan Allah,kita akan buat semua suruhan,tgglkan laranganNya...n cinta Allah ni,cinta hakiki,xkan berubah...xmcm cinta manusia,sering berubah...

video
ni sedikit sedutan dr AG...sori la gmbr dia terbalik,yg pentingnya isi tu...

bnyk lg sbnrnya yg disentuh...nex time pulak la...dah lambat ni,nak kuar p brekfes dgn grupmate...:-p

harapnya entry ni bwk manfaat kat yg mmbaca,kalau xbnyk,sikit pun jadik la...n harapnya saya pun dpt la mnggunakan manual yg diberi dgn sepenuhnya,n kamu2 jugak,insyaAllah...

Monday, 3 November 2008

d good old days...


jom try buat pau...



so this is how the pau(s) look like...hihi,dah di edit sikit supaya nmpk cantik...

for the recipe (taken from myresepi.com, a little bit modified,n inti tu main campak je bhnnya :
350g wheat flour (sifted)
1/4 cup sugar
1 cup warm water(warm tau,bkn hot)
2 teaspoon dry yeast
1/4 cup sunflower oil
salt (agak2 la tuang tu)


1. dilutekan sugar tu dgn air suam tu
2. campur tepung,yeast...gaul sikit,then masukkan minyak tu,+ grm...pas2 gaul sampai sebati...
3. pas2 masukkan air yg dah dilarutkan gula td sikit demi sikit...gaul sampai la tgn dah xmelekat dgn tepung dah...
4. pastu bulat2kan jadik doh kecil...ltk atas pggn yg dah di tabur dgn tepung(supaya xmelekat atas pggn tu)...
5. leave for 10 min...then masukkan inti dlm doh tu(buat bulat)...then letak atas kertas kecil(kertas a4 pun boleh)
6. biarkan selama lebih kurg 30 min,sambil2 tu bole la panaskan periuk utk mngukus)
7.ltkkan dlm pengukus,lebih kurang 10 min,atau sampai dia nmpk dah kembg...

selamat mcuba...:-)

Sunday, 2 November 2008

pau...a success...

today me n tiha learnt to make pau by ourselves..n yay!lets call it a success...ok la,xla ssdp mcm kat kedai yg gebu2 tu...tp quite lembut la jugak...hihi,i'll upload d pict soon...ada tepikir nak buat meniaga pau ni(haha,skrg ni musim sume org beniaga),tp ada ka org nak beli...+ cycle paed,i think i better use d extra time i hav 2get enuf rest(hihi,as if sblm ni bz sgt je)...
this time kitorg buat pau inti daging...teringin nak mkn pau inti manis(inti kcg hitam or kaya)...waaa,xsabar nye nak balik mesia...

btw,skrg ni asyik nak mkn je...n rs nak try resepi2 yg bnyk dlm myresepi.com tu...
haha,resepi pau ni pun amek dr myresepi.com sbnrnya,tp disebabkan mls nak mnyukat btui2,so resepi ni dah diubahsuai sikit...tp still ikut steps yg dlm website tu...

hmmm,lps ni nak try resepi apa pulak ye..???