BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Tuesday, 24 March 2009

hepi besday 2u...

salam

SELAMAT HARI LAHIR KE-57
buat AYAHANDA TERCINTA

semoga dirahmati Allah selalu, dan sihat hendaknya

I LUV U SOOOO MUCH



Thursday, 19 March 2009

tahniah

salam
hari ni telepon rumah. so bila dah telepon rumah ni,bnyak la ceritanya. hihi


1st of all, nak ucap TAHNIAH kat kak mah, dah dapat transfer yg ditunggu2, welcome back 2 penang...:-))

i guess everyone has moved on with their life n gets busy with whatever they have been doing (aku jugak still kat sini)...but then, family always comes first... nak balik rumah...huaaa...

1) my eldest sister, kak yan skrg tgh buat diploma/ijazah(xtau) perguruan kat melaka...sbbnya dia dah xnak jadi dietitian...semoga berjaya...sekarang ada kat rumah,sbb cuti sekolah n buat obsrvation kat sksd(sekolah kitorg sume tu)... bes la adam n sarah,mummy ada kat rumah 2 minggu

2) kak mah pun dah dpt transfer dr miri ke general hosp penang. bagus2,alhamdulillah...boleh la tlg2 mak kat rumah jg budak dua org tu...:-p

3) kin pun duk buat clinical practical kat kuala kerai tu... nanti dia grad dulu la dr an,xpa la...belajaq rajin2

4) abg malik---> i have no idea

5) adam dah bole cakap sikit2..mak ckp,dia balik dr nursery td asyik duk sebut puppet...puppet...xtau apa yg dia bljr...huhu... tp everytime kol umah mesti dgr suara adam jerit2...tu yg buat lg homesick tu...:-((

6) sarah...my little baby girl...kesian asyik kena buli dgn abg adam...xpa,nnti maksu balik,maksu protect baby sarah dr abg adam...hihi... yg interesting nya adalah...nama penuh sarah ni, sarah puteri ALYSSA, tp mak ckp dia suka pnggl sarah puteri AISYAH... lebih suka nama aisyah tu bbndg alyssa...

mak dgn ayah,mcm biasala,busy jaga cucu2 di rumah...

apa yg menarik nak diceritakan ye....

cuba teka, berapa upah tebang sebatang pokok besar?
haaa, ayah bercerita yg laswik ayah upah org tebang pokok mempelam blkg rumah (dah lebih 50 thn usia pokok tu), pokok sukun dgn pokok apa ntah 1 lagi...

so,ayah suruh teka...korang agak2 berapa upah untuk ketiga-3 pokok tu?

300 rm---dats my answer at 1st



ooopppsss,salah....

jwpnnya...900rm...wow...
2 hari buat kerja dah bole dpt 900rm...lumayan jugak...:-))
tp yg penting tu semua rezeki masing2,kan...
worth it ka aku amik jadik doktor ni pikir2 balik...huhu,otak pun rasa macam dah berkarat, sumbat 1 benda,benda lain hilang...puhhhhpuhhh gitu ja...
Ya Allah,permudahkanlah urusanku...
yang penting,niat kena betul,kan...kan...

ok, back to d point...

apa pointnye?ntah la...sesaja ja teringin nak share sbnrnya psl upah tebang pokok ni...tp,menurut kata ayah,sbb mmg dah terpaksa tebang pokok2 ni, sbb ada possibility utk tumbang menghempap rumah dan rumah jiran...so,apa lah sgt kan belanja duit tu utk benda yg perlu...lg pun,tlg sesama saudara seagama,kan...

sebenarnya,selalunya dlm metro or bas,on d way pegi or balik dr kelas,bnyk je idea2 yg dtg ke otak, tp bila smpai bilik,idea2 tu dah mnghilang...hmmm,xpe la,xdak rzki kot utk dibaca idea2 tu(xtau la sbnrnya idea tu bernas atau x...)hihi

ok...daaa..wslm








Sunday, 15 March 2009

Pedoman hati

salam...
it's been a long time since d last time i updated this blog.
i think my estrogen level is rising, dats y i kinda experiencing this unstable emotional crisis. urrggghhhh,hate this.
ok raihan,bnyk2 istighfar ok....

after solat td, i read a few ayat in al-quran...after that,belek2 terjemahannya, dan terjumpak ayat yg menyedarkan diri (mmg terkena btg hidung). so i juz wanna share it here, n i hope i wont keep on dwelling in my past, n hoping for something uncertain anymore...dunia je tu,xkekal pun...Allah dah sebut,apabila dtgnya hari khiamat, ibu pun lari dari anaknya, apatah lg kawan atau kenalan yg baru dikenali,kan...

"Maka (ingatlah) apabila datang suara yang sangat keras itu (33). Yaitu pada hari yang setiap orang lari dari saudaranya (34). Dan dari ibunya dan dari ayahnya (35). Dan dari isterinya dan dari anak-anaknya (36). Bagi setiap orang dari mereka itu, di hari itu, ada satu perkara yang dihadapinya (37). surah Abasa.


ok,ini sekadar selingan. d ayat that i found after my solat is from surah ali-imran. ayat ke-14
yang bermaksud...

Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkannya, berupa perempuan2, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak,kuda pilihan, haiwan ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik.

cinta manusia xkan kekal. carilah cinta Allah(seruan utk diri sdri dan yg mmbca). smoga Allah permudahkan hidup kita...dan semoga Allah memberi yang terbaik. Ingatlah, Allah menguji hambaNya sesuai dgn kesanggupan kita.

Rabbi yassir wa la tu 'assir...ameen...

Monday, 9 March 2009

8 dan 9 mac 2009

salam wbt

alhamdulillah, usai sudah sambutan hari wanita td, dan alhamdulillah, walaupun sekadar mdpt saguhati saja,tp semuanya bjln lancar(kecuali bbrapa perkara,spt tlupa skrip,lirik etc,hihi)

dan entry kali ni,sekadar utk mengucapkan selamat hari wanita kpd semua (8 mac setiap tahun). buat pengetahuan yg lain,kat russia ni,sambutan hari wanita nya mmg sgt gah,ibarat satu perayaan..siap ada poskad,kad2,dan diberi cuti umum kpd semua. kalau berjalan di luar pada 8 mac ni,satu pemandangan yg biasa,yg mana banyak lelaki akan pegang bunga(of coz la utk bg kpd yg tsyg), lelaki2 ni bukanlah limited kpd yg muda2 saja,tp termasuklah golongan2 yg boleh digelar datuk(bukan dato' ye). sweet kan diorang,uhuks...hihi,tp itu cara mereka di sini utk tnjkkan appreciation diorg,mgkin kita ada cara tsdri jugak?mungkin...tp seronok jugak kalau ada yg nak memberi,mungkin belum sampai rezeki kot nak dpt rose ni,hihi...xpe2,redha :-)))

kalau bole nak bagi bunga rose ni pada mak... sayang mak... :-p

sebut pasal rose, teringat pulak time majlis graduasi kat mrsm dulu,ada la rose dedication, dah beli dah nak bg kat parents. tp xsmpt nak bg,sbb terlupa ttggl bunga tu kat bilik, dan bila time teringat tu, mak dan ayah dah balik naik feri dah pun...huhu...xpe,mayb next time,insyaAllah, bila dah graduate dr sini,i'll try to get them bouquet of roses...insyaAllah.

so,sekali lagik.happy women's day to mak, my sisters (kak yan,kak mah,kin), to my niece(my baby sarah), to all my makcik2 kat mesia tu, to all my fellow friends(sume2 la,kat sini ke,kat mesia ke,kat uk ke or wherever u r)...i luv u all...

ok,tutup cite hari wanita.

hari ni dah masuk 9 mac, bersamaan 12 rabiul awal. hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w
banyak2kan selawat ke atas Rasulullah.

~salam maulidurrasul kpd semua muslimin n muslimat~

Sunday, 8 March 2009

aurat wanita

salam wbt...

sekadar hendak berkongsi artikel ni, dah mmbacanya, dan rs bnyk iktibar yg dpt diambil..harap kawan2 pun dpt ambil iktibar... tenkiu nab (dpt dr status ym nab) sbb share d link...
wallahualam...

klik sini utk baca.

go2 sauhatunnisa'

salam wbt...

uhuk3,serak suara berlatih nasyid...:-))), tp syonok...wink~ ni utk sambutan hri wanita kat embassy esok, semoga semuanya bjalan lancar, ameen...sapa2 nak dgr husna n d geng nyanyi(pompuan je k...)jom,beramai2 meriahkan embassy...ada makan2 jugak(antara main event ni,hihi)

ok, td duk berlatih2 nasyid tu,smpt lagi mata mengusha kat laptop tiha, berita dkt yahoo page tu. this is one that caught my eyes la...klik here i dunno y, but every news related to russia is something to me...so here it goes...it's about a 'reset' button,given by USA to RUSSIA. on the button,there are signs of reset(both in russian n english). the funny thing is, that the Americans mispell the 'перезагрузка' (baca:perzagruzka = reset) as 'перегрузка' (baca: peregruzka = overload). this is viewed as a symbolic mistake, as the russia-usa relationship is so not in good term these few years.
ok, i think this is really funny n such a shame to a big country,like usa, when most ppl around d world look high to them, n even there r massive amount of russian immigrant there, but they cant find some1 to translate that particular 1 word correctly...n give the others chances to tease them and make it a joke. owh, i think they r alredi used to that. hmmm...pikir2kan lah...

Friday, 6 March 2009

what a day...hmmm....




salam wbt...
semalam buat bnyk benda yg bes.
pagi ada practical lesson. subjek:реанимация (baca: reanimation a.k.a intensive care).
best. belajar banyak benda sambil bersuka,sbb doktor tu chill. antaranya, nak wdraw blood(ahaks,xpandai pun), intubation (yg ni best) n PCR. sambil2 tu try2 nak selamatkan patung yg choking(haha), tp x berjaya,sbb xcukup kuat.
cakap pasal ambil darah ni,teringat pulak masa 1st time nak ambil drh orang(i mean real ppl),siap kena marah lg dgn org tu,maklumlah x pandai, las2 MA (baca: medical assistant) tu yg kena tlg buat...n ingat lg waktu psg IV drip dulu,bnyk kali buat,tp xlps2, siap kena marah lg dgn patient tu(rileks la bang,org baru tgh bljr)...insyaAllah dgn praktis lebih lagik, pakcik2 dan makcik2 akan rs selesa bila saya ambil drh...hihi
ok,selesai praktis.
petang tu, sebagai salah satu agenda kelas philosophy yg mmg bosan giler n xtau apa pun pentingnya kena bljr philo ni, kitorg beramai2 ikut cikgu pergi tgk konsert...yay!!!lagi best dr dgr n tulis lect dalam bahasa rusia tu...:-))))
venue : дворец культуры имени Бауман a.k.a Bauman's door of culture...
ok,when i mention concert, bkn la mcm concert rock yg semua head banging n jerit2 tu. yang ni more to orchestra type, jenis golongan elite(cewah,perasan giler)...tp sbb ,masuk free kan,layan je la. ada gak angan2 nak tido je kat situ, but the concert turned out to be NOT SO boring. so xjadi tido,hihi...
i like the most d first performance, a lady playing violine. menusuk kalbu. best. video

video

video
ini antara yg bes. video yg 3rd ni pun agak bes, dia main percussion. i find it unique, dgr mcm russian style pun ada gak. tgk la,semua org khusyuk tgk benda ni...hihi

video
ini pulak yg kurang bes, suam2 kuku je pformance nye.huhu. (btw,sori,video ni bnyk yg terbalik, ahaks, so obvious i havent mastered d correct way to use my handphone camera..:-(( )


ni la perempuan yg main violine tu, bes.


teka apa yg ppuan ni tgh buat...hihi...yg ni MC orchestra tu,sgt bersemangat. actually nk tnjk rantai dia yg berkilat2,tp xnmpk sbb guna flash kot...hihi

d MC even recited a poem. как я вас люблю (baca : kak ya vas lyublyu : how i love you)


yang ni pun bes performance nye...nyanyi soprano. n d lil kid is her son i think.

ok, i intentionly took dis photo, juz to show u guys d heels middle-aged women here like to wear...even i wont wear heels dat high...

ok, ini lah gmbr2 pnglaman pertama menonton orchestra. mayb this is d 1st n d last kot. syok mmg syok, tp x la minat sgt. hihi...

Monday, 2 March 2009

kembara di tanah gersang

وَلَقَدۡ خَلَقۡنَا ٱلۡإِنسَـٰنَ وَنَعۡلَمُ مَا تُوَسۡوِسُ بِهِۦ نَفۡسُهُ ۥ‌ۖ وَنَحۡنُ أَقۡرَبُ إِلَيۡهِ مِنۡ حَبۡلِ ٱلۡوَرِيدِ 
Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya dari pada urat lehernya ( Surat Qaf ayat 16 )

feeling lonely...

i noe i shudnt...sabar ye cik raihan...



just for fun...ngeeheee

Do you think you don't know enough about yourself that you have to take a quiz created by God-knows-who to determine who you really are ? Doesn't matter the answer is yes or no, coz you're it ! =P And don't forget to tag it afterwards !

1. Open this website : http://www.quizbox.com/personality/test82.aspx

2. Take the Personality Quiz

3. Copy Paste the result to Facebook

4. Tag your friends including me :)

Your view on yourself:
You are intelligent, honest and sweet. You are friendly to everybody and don't like conflict. Because you're so cheerful and fun people are naturally attracted to you and like to talk to you.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:
You prefer to get to know a person very well before deciding whether you will commit to the relationship.

The seriousness of your love:
You like to flirt and behave seductively. The opposite sex finds this very attractive, and that's why you'll always have admirers hanging off your arms. But how serious are you about choosing someone to be in a relationship with?

Your views on education
You may not like to study but you have many practical ideas. You listen to your own instincts and tend to follow your heart, so you will probably end up with an unusual job.

The right job for you:
You're a practical person and will choose a secure job with a steady income. Knowing what you like to do is important. Find a regular job doing just that and you'll be set for life.

How do you view success:
You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

What are you most afraid of:
You are afraid of having no one to rely on in times of trouble. You don't ever want to be unable to take care of yourself. Independence is important to you.

Who is your true self:
You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

kaspersky vs panda

salam wbt

apa antivirus yg korang guna?

sy guna kaspersky.

xpenah dgr psl kaspersky? klik sini

sbb dulu kwn sy kata yg ni antara d best.

mmg bagus.

tp masalahnya terlalu sensitif.

semua benda pun dia nak block.

aish,susah2.

nak hantar file tru YM pun kdg2 dia block.

kalau download new software, bnyk la yg dia classify as HIGHLY STRICTED, pdhal xdak apa pun.

pelik,mmg pelik.

dulu masa pergi rome, bersembang dgn sorang mamat filipino ni, dia bljr computer, dia ckp antivirus yg bagus ---> PANDA (kitorang tnya dua kali,sbb xpnh dgr)



so skrg ni rs mcm nak guna antivirus yg lain,mmndgkan kaspersky ni sgt AKTIF.
eh,bukan panda yg ni...hihi

ada sesapa yg guna PANDA ni x?


boleh bg opinion sikit?