BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Sunday, 13 December 2009

al-fatihah

salam
minggu ni,antara minggu yang sayu. dikejutkan dgn kematian 2 insan yang seusia. yg pertama, pelajar engineering di german, ex-mrsm jasin, allahyarhamah hazirah. xpernah mengenali diri arwah, tapi she was a friend of my friends. al-fatihah kepada arwah. meninggal disebabkan kanser, non-hodgkin lymphoma.
xsampai beberapa hari slps tu, dikejutkan pulak dgn kematian rakan yg sangat baik dulu2 masa di zaman mrsm, ex-classmate f4-f5, pres bwp batch 4, saudara Mohd Ariff Abd Kadir. sangat menyayat hati,meninggal slps 4 jam bernikah. masa dpt berita tu,semacam xpercaya, tp bila dah hebah kat facebook,n ada dlm berita, hakikat tu tpaksa ditelan jugak. ~al-fatihah jugak untuk arwah.

bole baca berita ni(klik sini). berita yg menjadi topik utama akbar 12 dis 2009.

kami semua di sini berdoa,agar rohnya tenang di alam barzakh sana. semoaga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka.

~“Tiap-tiap yang bernyawa akan merasai mati, dan pada hari kiamat saja akan disempurnakan balasan kamu. Ketika itu sesiapa yang dijauhkan daripada neraka dan dimasukkan ke syurga maka sesungguhnya dia sudah berjaya. Dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi segala kemewahan dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanya kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya.” (Ali Imran: 185).

Saturday, 21 November 2009

cerita melayu dan pengajaran yang bole diambil

salam
jumaat,mmg hari yg bes...+ dpt tgk nur kasih,mmg drama bersiri yang sangat bes la...:-)))
SANGAT SUKA...walaupun jalan cerita nya agak complicated, tp ditunjukkan cerita kasih sayang dan pengorbanan, dr seorang ibu, seorang abang, dan isteri...
meleleh2 air mata tgk cerita ni,especially skrg la...yang mana semua orang ingat adam dah meninggal,kecuali nur je yg kuat kata hati mengatakan adam blum mati...:-))
rasanya mcm semua orang pun tgk kot nur kasih ni,mmg fenomena abes la kat msia, dan untuk students msia kat oversea...tp bes laa lg tgk kat computer,streaming,coz bole skip iklan...baru bole feel,kalau tgk kat tv,xsempat nak feel,dah iklan,iklannya tu pulak,pnjg lebar...hehe...

ok,kat sini sbnrnya nak promot 1 lg citer melayu,yang ni tayang kat astro,sempena bulan ramadhan sbrnya(iye,dah lapuk,cuma baru perasan kewujudan citer ni,dan sangat lah bes)-->yang ni pun sebesen air mata meleleh2,huhu...sgt mengharukan...

ni OST dia,+ trailer, lagu dia pun bes



nak tgk,bole klik link ni--->link to antara garisan

sinopsis:
cerita ni mengisahkan seorang ustaz muda ni,yang dtg ke sebuah kampung. dan di ajak untuk berjihad oleh 2 orang pemuda kampung ni,memandangkan banyak kejadian maksiat berlaku. kat kampung ni pun ada pak imam,tp pak imam ni lebih kepada pendekatan secara lembut dan berhikmah. nak dijadikan cerita,kat kampung ni tinggal la seorang perempuan,bernama ayu,yang berkerja sbg GRO,tp ikhlas membesarkan sepupunya yg anak yatim, bernama wida. wida ni digmbrkan sbg bdk baik,dan xnak ambil duit hasil GRO kakaknya tu. dan ustaz ni pun ada la nampak gaya2 macam sukakan wida ni.peak cerita ni,bila wida cerita kat ustaz tu yang ayu mengandung anak luar nikah,jadi ustaz dan pengikut2nya (termasuk lah hattan,yang selalu mengiyakan naluri ustaz tu) pun pergi la menyerang untuk halau ayu tu dr kampung...lepas tu,ustaz ni pun rs mcm bangga diri,atas nasihat hattan yang mengatakan diorang2 ni sbg golongan terpilih.ustaz tu pulak,ajak wida tu duduk kat rumah dia(berdua) dgn alasan xnak wida balik ke sarang maksiat(rumah ayu). jadi,apa yang terjadik seterusnya?jeng jeng jeng...tengoklah,or baca komen kat bawah ni...

komen:
cerita ni,ada banyak pengajaran.
1st, ustaz ni banyak termakan hasutan syaitan/nafsu (watak hattan). nak ditunjukkan betapa trick syaitan tu untuk menyesatkan manusia sgt lah halus. dr mula cerita ni,xnampak sangat pun,yang hattan tu menghasut ustaz tu ke arah zina ,tp kalau diperhatikan btui2,mmg sgt halus caranya.

Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

syaitan diikat dalam bulan puasa, jadik siapa sebenarnya hattan?mungkin adalah nafsu,yang dah menjadi sebahagian dari diri kita,dalam kita xsedari. bila diri dah selalu berbuat perkara2 lagha,benda tu akan jadik sebati dgn diri.sama jugak,bila dah biasa buat benda2 baik,benda tu pun akan sebati dgn diri. contohnya,kalau selalu sembahyang,tapi satu hari ni tetiba tertinggal sembahyang,dalam hati,mesti ada 1 rasa xsedap,rasa berdosa,btui x? tp,kalau xbetuikan,x nyesal, x bertaubat, xbersihkan satu titik hitam yang dah terbentuk tu, kalau terbuat dan terbuat lagi,mesti akan bertambah titik2 hitam tu,sampai terhijab hati dari hidayah Allah,dan hati pun dah xrasa apa2 bila buat dosa,nauzubillah.

Abdullah bin Mas'ud radiyallahu anhu berkata:

"Orang beriman melihat dosa-dosanya seolah-olah ia duduk di bawah gunung, ia takut gunung tersebut menimpanya. Sementara orang yang fajir (suka berbuat dosa), dosanya seperti lalat yang lewat diatas hidungnya."


“Apakah kamu tidak melihat orang yang bertuhankan hawa nafsunya sendiri?” (Al-Jaatsiyyah : 23)


semasa menggoogle untuk menulis ni,terjumpak artikel oleh ustaz hasrizal di saifulislam.com--->klik sini sila baca

2nd, ustaz ni pun, satu jugak,ada ke ajak ppuan bukan mahram duduk 1 rumah...mmg la mendekatkan kepada zina. kalau btui nak tlg,bole je antar bdk wida tu pegi ke rumah keluarga yang lain. kan dah jadik gitu,astaghfirullah
+ correct me if i'm wrong, tp bukan ke kalau nak menghukum orang tu berzina,kalau nak sebat pun kena tunggu lps dia dah bersalin? itu la sbbnya,kita kena selalu menambahkan ilmu,supaya kita xtersesat dalam hasutan syaitan,yang suka memutarbelitkan keadaan.

3rd,imam tu pun,kena la nasihatkan anak2 dia menutup aurat,baru bole jadik contoh pemimpin masyarakat.

-->ok,ini lah antara pengajaran2 yg saya dpt tgk citer melayu malam ni,mmg la sbg 1 hiburan,tp harapnya dapat pahala berkongsi pengajaran. kalau salah,tlg betulkan,saya pun cetek ilmu jugak.

tertarik dgn cerita ANTARA GARISAN ni,sangatlah benar, xsusah untuk syaitan mengheret kita melepasi satu garisan halus tu,mngajak ke arah yang mungkar.cuma kita kena kuatkan iman di dada,dan selalu berdoa dan mengharap keredhaan Allah, serta mohon Allah jauhkan kita dari syaitan yang direjam. dalam sekelip mata ja,manusia bole berubah kedudukan,dari baik kpd buruk,dan buruk kpd baik. dan percayalah,sesungguhnya,Allah itu Maha Menerima Taubat. marilah kita sama2 menasihati dan mengingati,moga kita xjadik mcm ustaz atau wida kat pnghujung cerita ni,insyaAllah.

Wednesday, 4 November 2009

lung sounds

salam
for our benefits, hope we get something...
:-)







Sunday, 25 October 2009

pai epal

salam

sbnrnya dah lama dah buat pai epal ni,masa bulan puasa lepas kalau xsalah, tp memandangkan ramai yang minta resepi, so ingat mcm share je la kat blog ni. resepi di ambil dari allrecipe.com

untuk crust nye,klik sini
sng je buat crust ni, cuma kena simpan doh tu at least 30min, tp sy simpan 3jam++...
bahan2 crust :
2 cwn tepung serba guna (sy guna tepung gandum biasa je)
1 sudu teh garam
1 cwn shortening (sy ganti dgn butter je)
1/2 cwn air (saya guna air sejuk-mcm air ais tu & air ni sy guna xabes pun)

-mula2 campur tepung dgn garam,then tambah butter, buat mcm nk buat karipap tu, tenyeh2 butter tu dgn tepung, jadik mcm crumbs. then tmbh air sikit demi sikit,agak2 dia xmelekat dah...jangan uli bnyk sgt ye,nnti adunan tu jadik xbes(xreti nak terang mcm mn,tp kalau lebih uli,dia jadik cam elastik bila nak canai nnti), then balut dalam plastik,letak dlm peti selama 30min or more.

lps 30min,kluarkan dr peti,then kita nak canai...ni cara 2 nak mencanai,tgk sini sndiri je la yer...klik sini

panaskan oven dulu-190 C, then nak buat filling

apple crumble - ni mcm filling dia la kiranya-->klik sini untuk ke page itu

6 cwn epal - hiris nipis
1 sudu besar perahan lemon (xletak pun xpa)
3/4 cwn gula putih
2 sudu besar tepung serba guna (bole ganti dgn tepung gandum biasa)
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/8 sudu teh serbuk buah pala
1/2 cwn kismis (saya xletak pun)
1/2 cwn walnut yg dipotong2 (xletak lg bes kot,ikut suka)

bahan2 yg kat atas ni- epal + perahan lemon. dalam mangkuk lain, campurkan bahan2 kering kat atas ni, gaulkan rata. lps tu, tabur atas epal(keringkan sikit epal tu)...gaul sampai rata,letak tepi dulu.

untuk crumble-
1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula perang
3 sudu besar butter
--->campur bahan2 ni dalam mngkuk lain, gaul2 mcm buat kulit karipap tu,jadi mcm flakes sikit.

lps dah siap canai doh tu,buat base dia,ltk la filling dulu diikuti dgn crumble,pas2 tutup dgn doh yg dibuat ala2 basket ni...
bakar dgn tutup dulu bahagian atas dgn aluminium foil selama 25minit, lps2 buka aluminium foil tu,sapu kuning telur,then bakar sampai rs dah masak(brown,dalam 35 minit kot)-xyah letak dah aluminium foil tu

tadaa...dah siap


masa tgh siap2kan basket kat atas tu,hehe

lepas keluar dr oven

selepas dipotong...

selamat mencuba!!! :-)

Wednesday, 21 October 2009

meng-up-date-blog

assalammualaikum wbt.
lama rasanya dah x up-date blog ni. recently i really dun have the mood to write, even though i had several ideas coming to my mind.
so, i am finally a final year student. so,need to catch up in my studied.
skrg ni rasa masih belum betul2 bersemangat, but i know i have to push myself...~sigh
sbnrnya nak share 1 file mnemonics in medicine, tp i dunno how. i'll figure something out later. moga2 ilmu yg bermanfaat yg dishare ni akan mendatangkan manfaat untuk semua...~cewah,x share pun lg...
doa2kan lah,semoga datangnya kerajinan itu...

and i am 23 already...(tua nya rasa)

Friday, 7 August 2009

cupcake deco

salam...
lama rasanya dah x update blog.bukannya xdak cerita,cuma rs mcm malas nak mengupdate.
btw,hari ni dalam sejarah.
ceritanya mcm ni,mmg lama dah berhajat dan berhasrat nak belajar memdeko cupcake,sbb xtahan tengok org buat comel2 semuanya.mmg dr kat moscow lagi suka mengusha2 blog orang,dan tengok2 cupcake yg cantik2 ni.ada jugak hajat sebenarnya nak dedicate bg kat kawan yg grad,sbb tu yg surf dlm intenet tgk mana ada org buat cupcake yg dkt2 dgn rumah.
so semasa meng'google' pun,tjumpak lg fotopages kak suzana ni,mmg btui2 kat sungai dua ni.sgt lah excited tambah2 kak ana ni mmg ada buat kelas mngajar2 ni... ~wink,syok2...
semalam baru teringat nak mencari balik fotopages (klik sini utk tgk fotopage kak ana)akak ni,sbb sblm ni bz dgn elective kat hosp watsoever kan.
lps dah bukak fotopages kak ana ni,sj la try2 mesej kak ana tanyakan kelas dia tu.tp mula2 tu kecewa la jugak,sbb kak ana kat dah full(kelas tu keesokan hari nya je,so ni mmg last minute habis la ni), tp alhamdulillah(ini namanya rezeki), tetiba ada pulak org yg cancel,so...mmg rezeki sungguh la ni.
so hari ni sangat lah happy,dapat belajar mendeko cupcake for the 1st time in my life...yay!!!
dreams come true. :-X
nmpk mcm senang je kak ana buat,tp bila try buat sendiri,alamak,hampeh btui,tgn keras kedekung,haha...kena bnyk praktis ni...biasa la,1st timer kan...


hari ni belajar 10 designs. jamu2 la mata anda yer...:-))

Wednesday, 1 July 2009

i'm home

salam

betui..betui..betui

hehe,saya dah pulang...

sapa nak no fon,tgglkan mesej di YM...k?xbagus bg no fon secara public nih...:-P (bajet je ramai org nak no fon,hihi)

Saturday, 13 June 2009

haiku

salam...

ever heard of haiku?

me neither,until tonight

hoho,i was a fan of mousehunt(an application on facebook)...the MHcommunity is great,and they seldom throw a competition.

so,the task of 1 of the competition is to write a haiku

so lets see what actually is a haiku...

a haiku is actually a form of japanese poem.

it is written in 3 unrhymmed lines...the first line should have 5 syllables,the 2nd -7 and the 3rd- 5 again...the total will be 17 syllables in 1 haiku...

so,lets see what i wrote (my 1st attempt of writing haiku)

kind is when u care
place ha-tred no-where in heart
hap-pi-ness is yours

i actually put LOVe instead of kind at first,but bcoz the theme for the competition is kindness,so i change to kind...:-p
i know it's kinda weird,the arrangement and all,but hey,this is my 1st one..

haha,but it's not getting any better,i guess i'm just not a good writer,no talent in writing wat -so-ever form of poetry,nor articles.

lets check my 2nd attempt

when one has trou-ble
and peo-ple help him through it
that is true kind-ness

so direct to the point...hahaha

the 3rd 1

be kind to o-thers
show the world your true co-lor
bet-ter place world is

lol,u can have all the laugh u want while reading them...i dun mind,i know how bad it is...:-p

p/s:want more info--->check out wikipedia here

Tuesday, 9 June 2009

my family

salam

saja je...(edited version,sbb yg td besar sgt)


Make your Stick Figure Family at FreeFlashToys.com

exacerbation

salam

laptop dah sihat kot,walaupun kkdg dia jadik balik xsihat

huhu

xtau apa prob dia,selalu kuar mesej ''system fails to start''...suh repair untuk fix,tp kalau pilih repair tu,for sure dia akan hang...

spent like 8 hours to format laptop,+install balik sume bnda,+nak update antivirus (another 2 hours), when i shud be studying

fail to push myself not to think of laptopnye prob,i shud be studying now

tp

xdak MOOD

apekah???

sapa tau psl comp?bole bg explanation x?

p/s:big BIG big thanx to kkwn yg mnolong membaik pulih comp ni...+ dayah yg meminjamkan laptop beliau

Monday, 8 June 2009

like a newborn baby...

salam

hari ni,satu benda yg xdiduga terjadik...huhuhuhu


:-(((((((((((((((((((((((((((((((

sambil mengekang air mata(tipu je ni)

lappie buat hal,mmg dah lama ada symptoms akan jatuh sakit dan parah,tapi selama ni masih bole bertahan...

tapi hari ni,lappie sudah xberdaya menahan kesakitan...

lalu...

dia pun coma...

perlu masuk ICU

dan diformat kembali...

sorry lappie...lappie akan jadik lappie yg baru,bkn lg yg dulu~reincarnate...

haha,emo lak...

format laptop je kot,tp ada perasaan sdey...sbb xdapat selamatkan gambar my babies...sorry adam dan sarah...balik nnti maksu amek gmbr korg dua banyk2 lagik,pas2 masuk cd,k?

p/s:ni hijack comp dayah ni(wooot,thanx n sowi guna tnpa permission,bosan tggu lappie tu,lambat bgt kot..nak stat studi pun xdak mood duk runsing psl lappie tu...isk3...

Sunday, 7 June 2009

ketika cinta bertasbih

salam

just wanna share sthing...

love this song

^____^



p/s:mayb later after exam i can watch this movie...sapa2 dah tgk?mayb leh bg review...hihi

Thursday, 4 June 2009

once u've tried,u'll want more

salam...

once u've tried,u'll want more...

do u think this phrase is true?

i think yes,in many way.

so, if u think something that u're gonna do is going to cause u more harm than good, or it is forbidden --->it's better to NOT start doing it,or even try...

what are u thinking of right now?yup,mayb that it is...

the same goes to cigarette smoking, u think u just gonna taste how it feels like,but then u're gonna fall into the trap,ouchh...

it's ok if u tried and u didnt like it,but what happen if u like it?

p/s:this entry came into my mind,not bcoz of cigarette smoking...

but

bcoz of RICE...yup i ate rice last night, which i shouldnt bcoz i'm watching my weight now...now i gain some already...frustrated...

and the truth is...I LOVE RICE SO MUCH...

me want more...more...:-((((

Wednesday, 3 June 2009

Al-Fatihah untuk Nenek Melah

salam...

tut tut...1 mesej diterima,12:36pm

ayahku: nenek blkg rumah mak tok baru meninggal dunia

tut tut...1 mesej diterima,5:00pm

mak sayang: Akum dek an mak baru balik ziarah nenek melah dia meninggal ptg tadi akan kebumi jam 10 pg

Al-Fatihah untuk arhamah Nenek Melah...

Nenek Melah adalah merupakan ibu tiri kpd mak tok sy(mak tok adalah mak kpd mak saya), meninggal sbb sakit tua,umur dah mengjangkau 90+.

Sedikit peringatan untuk diri sndiri dan yg lain: Begitu lah adat hidup,yg hidup akan mati,yg hidup,perlu ingat mati. Kita selalu berdoa supaya dipanjangkan umur, tp harapnya dgn bertambah umur,brtambah amal kebajikan,dan bukannya timbangan dosa yg makin2 bertambah. Org sering berkata,waktu tua masih boleh beribadah,sedarkah kita,ajal datang xmengira usia.Waktu tua xsama dgn waktu muda,waktu tua badan semakin uzur,masa makin singkat. Gunakanlah kesempatan masa yg ada,untuk beribadah sebanyak mungkin,agar kia punya bekalan untuk ke pdg Masyar kelak)

Semoga rohnya dicucuri rahmat,Al-Fatihah.

Friday, 29 May 2009

terbawa2 dalam mimpi...

salam...
semalam sebelum tidur,aku hantar mesej kpd seseorg...lps tu tidur smpai xsedar dunia...
dalam tidur tu,aku mimpi,mesej tu dibalas...

tp kenyataan nya,dalam realitinya,takdak pun mesej yg smpi...

persoalannya,kenapa smpi terbawa2 dalam mimpi?

adakah sbb terlalu memikirkannya?

sama jugak, aku selalu mimpi dah sampai balik rumah, main2 dgn adam dan sarah, tp sangat lah xlogik sarah dah pandai cakap2 dgn fasih,padahal baru xsampai setahun umur dia...

aku jugak selalu mimpi, bila dah sampai balik msia,ada ja barang yg tertinggal kat moscow ni,walhal,jasad masih di moscow sbnrnya... setiap tahun pun ada mimpi macam tu...

kenapa?kenapa?kenapa?

mimpi aku selalu mimpi yg xrealistik...

mngkin sbb itu namanya mimpi...

p/s:sdg berusaha mengumpul mod untuk studi...

Wednesday, 27 May 2009

distraction

salam...
exam is coming,just around the corner...still have many many many things to cover...

yet...

i indulge myself into...

wait for it...

FACEBOOK GAMES
-mousehunt
-farm town

they are very addictive, especially mouse-hunting...

need to overcome this...

mouse-hunting is actually a passive game, where i only need to click on the horn every 15 minutes...mouse-hunting...the trap is cool eh...with flames to burn the mouse,errkkk,is it?

however, it somehow takes my time...choosing the right cheese, thinking of my progression, to buy new more powerful trap,etc ...surprisingly, i also installed the mouse hunt toolbar on mozilla...huhu (i'm so into this game...shto sucilas?)

farm-town,no need to say anything,it is obvious,right, doing some farming, which i wont like in real life...haha
my farm..huaaa

p/s: note i that i'm using YM on web...i dunno wats wrong with my YM application. it simply wont sign in there.
haha, n note that i'm actually doing more than 1 work in 1 time. i'm playing my games, but i'm actually doing my notes too(need to translate sooo many things,i hate russians(not good at it,so i hate it..huhu) and i'm listening to my mp3 also...

p/s2:jgn ikut cth buruk ni ... diulang...jangan!!! lets study every1...

Sunday, 24 May 2009

convert to mp3,how to?

salam
i feel happy today...:-))
finally i learn how to convert file on youtube to mp3,or mp4...(mayb u'd say i'm out-dated or u already knew this long long time ago,hahaha,it's ok,just wanna share it)
i've been longing for several months to ask from a friend, but when i met her, i couldnt recall to ask...haha
so, yesterday,out of nowhere,me, sham n dayah were talking 'bout files on i-pod touch,n came across this matter...

so,HOW TO convert files to mp3 from youtube?

the answer is VERY SIMPLE

just go to www.converttube.com then, go to youtube video that u wished to convert, copy the url,then copy it into the converttube.com


click to enlarge

simple rite?
hihi...
just in case u wanna convert any aerobics(hihi) or ceramah2 agama pun bole...not necessarily songs je...:-))
make use of free flow of internet...:-)))

Saturday, 23 May 2009

another weekend full of fun :-p

salam

it's weekend again...yaya,i know i'm supposed to be studying right now

hihi...shameera is here today...i planned to cook something special, but cant think of any special cuisine,huhu,sorry meera... i came up with this idea... this recipe is simple, but delicious(haha,perasan giler) serius,simple giler

lets see what i cooked for her...

1)chicken puff

i ate once at metropolis livan house, and started to think if i can make 1 on my own. at 1st, i tried to do my own dough, but then it didnt work out for me...not soft enough... so i decided to buy the ready-made dough in rinak (baca:market)..simply soft and delicious, and easy too... i bought 1 packet (contain 2 pieces of doughs,which u can canai2 then get around 18 pieces of puffs), but unfortunately my chicken filling is not enuf,so i get just around 10 pieces) and the extra dough i used to make my own version of maruku(haha,perasan lagi)-see pictures below

can be bought in rinak for about 50 rubles...simple eh... :-p

these are the puff in the making...notice the non-uniformity and the rough structure...yes,i'm not a perfectionist...hihi

tadaaa,siap already...

inilah rupa my own version of maruku...

2)buat sup tulang pulak... i never in my life cook this kind of soup...masin...ahaks...tp ok la sbb mkn dgn nasik,tp kalau nak hirup saja2,baik jgn...:-D
xbnyk tulang sgt pun,bnyk lemak je...huhu
apa2 pun,ok la...ada sapa2 nak bg bintang?hihi

seperiuk sup tulang lembu...

i'm having fun today...kpd nabilah,dayah,nadia n d geng...tenkiu2,scheedap giler ayam tandoori nasi minyak tuu...nab boleh join jadik chef kat Davee's la...:-p xdak gmbr nak kongsi kat sini...:-|
sume dah masuk perut...
n tenkiu gak kpd sham,bawak macaroni cheese tgh ari td, n kpd kek yg mmg yummy...gimme more,haha...(sham,nak tgk blog...plissss)
n xlupa kpd cik kuzie yg mmg klasik skalik lawak nya...u really made my day lahhh...:-p
awesome,legendary...haha...xpe2,bagus la tu asyik ingat nak studi...p/s:kuzie,pggn ltk bawah eh...

ok la,perut kenyang,hati hepi...alhamdulillah...

Monday, 18 May 2009

TaggEd lagik...:-)))

salam...
saja2...enjoy la gmbr kat bwh

1) Anda rasa anda hot?

warm aje...biasalah,manusia berdarah panas...:-p


2) Upload gambar kegemaran anda?

3) Kenapa anda suka gambar ini?

sangat ssh nak carik gmbr feveret,huhu,ni antara yg bekenan di hati la...penat mncarik di fb,huhu...suka sbb gmbr ni candid kot,expression muka sume org natural je,pas2 kaler dia cantik...:-))) bnyk lak sbb ^____^

4) Bila kali terakhir makan pizza?

xdapat nak recall [hint3,nak pizza,kpd sesapa yg terer buat piza,:-p]

5) Lagu terakhir yang anda dengar?

Irhamna by Opick

6) Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?

Dengar lagu Irhamna tu kat handphone...sambil tgh YM dgn kawan...huhu

7) Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?

errkkk,sedap dah kot nama Raihan ni...~blushing

8) Tag lagi 5 orang?

i) Dayahcrib (walaupun rs mcm dayah dah pnh buat tag ni==i'm so hot??==haha

ii) Yop (yes,hg la matyop)

iii) Amil schweettt

iv) Ahya gula2 bintang

v) sapa lg,hmmm...Din la,a.k.a Chouji--kalau hg baca la blog aku yg xseberapa ni...

9) Siapa no. 1 pada anda?

panjang sgt kot nak describe sume...jiran selang 2 bilik masa kat mrsm lgkw,classmate 4 uray, then dia ni slalu lepak kat tgkt 5 blok apa ntah xingat dah kat intec tu(haha),pas2 classmate group B kat intec, pas2 jadik room mate smpai skrg...a really good cook(hint nak mkan sdp,hihi)...

10) Orang no. 3 ada hubungan dgn sesiapa?

ermm,biar la tuan empunya body yg jwb sndiri...yg pastinya, kami semua the Puellas mmpunyai hubungan dgn dia...^______^

11) Kata sesuatu mengenai org no. 5?

Bakal guru pembimbing anak bangsa...selamat hari guru...

12) Bagaimana pula orang no. 2?

Selamat meniaga apam balik...aku nak resepi,bole?hihi

13) Pesanan kpd no. 4?

slamat mncarik keja...jgn lupa update blog...:-P ~wink

sekian keja2 menyelesaikan hutang2 TAGGed pd pg ini...

tagged by ahya

salam...
i'm sleepy rite now,tp tekad nak tggu subuh...teringat jnji nak buat bnda tag ni ari2...so,here it is...:-))

1) Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Skrg guna nama ~Pelangi Hidup~, ntah, sbb saja nak kaitkan hidup dgn pelangi...-Pelangi datang lps hujan~analoginya mcm lps kesedihan,akan ada kegembiraan,insyaAllah
btw,ni 2nd name sbnrnya,sblm ni guna ~a long journey it is~--besa la,bdk skema xdak idea kreatip,so nama pn skema la...hihi ^___^

2) Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

camelcooty.blogspot.com
[ada kenangan dgn unta ~mayb sbb unta tu comel??] ntah la,ngarut ja... ^___________^

3) Apakah method penulisan dalam blog anda?

Menulis ikut mood...+ bila ada idea jek..tp kalau ada idea,tp xdak will nak tulis pun xjalan gak...stimes copy paste je ilmu2 bermanfaat dr blog2 lain(dgn izin yee...haha)
+suka ltk gmbr2 makanan...sukeeerr la sngt dgn mknn,patut la tuuutttt(pkataan sensitip bmula hurup G)...huhu

4) Pernah terase nak hapuskan blog anda?

ermmm,spt yg sedia maklum...saya ni complicated orangnya...[xmnjawab soalan ker?]


5) Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang TAG anda ini?

blog beliau menarik...comeyy sgt...tp gelap sgt la ahya...cuba ceria sikit,hihi [as if my blog is wayyyy CERIA,hahaha,prasan punya raihan :-)))]

6) Senaraikan orang yang akan anda TAG:

~sesapa la yg rs nak di tag...haha,tp wajib tag DAYAH n HAZREEN-->sapa suh korang tag dulu,haha...
~ok,selamat diTAg ye kawan2...

Sunday, 17 May 2009

baking again...

salam

exam mnjelang sudah...

perlu study...tp mana pegi mood study neh???


masalah besar bila nak studi,adalah mulut sentiasa nak mngunyah...

kalau x, mesti somehow akan carik jugak something smpi dpt...


kalau xdak,rela mengorek bahan2 untuk memasak,walaupun bahan yg ada seminimal yg ada...

payah btui asyik mcm ni...


tp kalau tidak,ssh untuk concentrate...

paling kurang pun perlu sweetss...

apa lah aku ni...patut lah org lain turun berat time exam, beRat aku makin menjadik2 time exam(x exam pun sama jerr)

haha,so jom tgk apa menu untuk hari ni(kononnya nak siapkan case report and studi paeds la,sikit je kot yg jlnnya)

setelah melantak nasi lemak yg sgt marvellous pg td(scheedaappp la korg masak:tenkiu untuk amnah,tiha,ks,nab,wany,tiqah and miza)...ptg td try buat banana choc muffin(or shud i say APAM?haha) main masuk je bahan...

layan la...asalkan terasa pisang tu kat tekak...

ALHAMDULILLAH

ok,usaha caiyok2 untuk exam...

INGAT raihan...setiap usaha akan ada ganjarannya...doa jgn lupa...

[SyaRiatuLLAH n SuNNatuLLAH]

gambar je yg lbey...hihi

Friday, 15 May 2009

my 1-week story

salam

1. i failed miserably in my attempt to dieting (as hazreen put it that way) from facebook. it only lasted for about 3 days, quek3...huhu [good luck to those who still in FB-diet]

2. i find it hard to stay istiqamah with watever i'm doing...i.e:dieting,exercising,maintaining my level of 'rajin'ness,etc,etc

3. i had a blast weekend laswik, having fun in BBQ in the park in embassy, then having lil picnic in Tsaritsino Park with my batch's Puella girls and 6th year Kiera girls. awesome (i'll find pictures later if i'm in mood)

4. but as a consequences from those events, i ended up eating to the maximum extend,haha...shame on me

5. and then, we had 1-day holiday on monday due to Den Pobedi (Victory Day)...it is celebrated on 9th May every year.

6. i had (and still have) this intense, unbearable pain in my mouth that radiates to my ear and head. Thanx to my wisdom tooth

7. I took pain killer (ibuprofen) to kill the pain. Sadly, i'm allergic to that substance--->see picture to see what it did to me. :-( ~sigh i just have to be extra careful next time when choosing my own drugs...:-)))


8. it took 3 days for the periorbital edema to go away, then today i went to see a dentist, unfortunately it is still painful, but has decresed in its intensity :-)

9. some1 got a nephew yesterday...yay!!congratzzz and congratz to amil gak, Puchewee sangat comeY...me like it... :-)))

10. i ate outside a lot this week. but i managed to bake this muffin/cupcakes for my stomach pleasure :-))) resepi bodoh2,tuang masuk semua bnda je-->nasib baik xkeras kedekung...hihi

11. n just now i tried blending strawberry and pineapple...the result was yummy-licious pineberry punch...:-))) haha



p/s: thanx tiha tmnkn p jmpk doktor td...muahhxxx!!! :-P

Wednesday, 6 May 2009

facebook madness

salam
it's almost 24 hours since i've been refraining myself from facebooking. and i tell u,it's not easy. my initial plan was to stay away from facebook for 1 week, but i question my ability to do that. several times i tried to push the login button, but reaching 24 hours-free-of-facebook, i still can say that i'm proud of myself,haha...
so, why exactly that i deactivated my fb account?
i found myself very attached to it, and have wasted so many hours on it. but that's not the whole story. i just want to keep a distance from u-know-who,(not that i'm that close to tutttt),just want to educate myself,to still have some dignity and respect for myself.
but still,i miss my virtual pet, pinchingsayang. hope that some1 will feed and play with her.
maybe i'll reactivate the account sooner,haha,might be right after i post this entry?

p/s:i just feel sorry for myself,i lose control over and over again. i thought i'm falling apart,but thanx to my friends,u really help me a lot.

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya.(al-Baqarah : 286)


Sunday, 3 May 2009

AnTarA 2 CinTa

salam...
i came across this lovely touching song, while dwelling, thinking of 1 subject that my dear fren reminded me of. and thank u dear fren for that reminder, and for respecting me in a way that I always wanted actually.


so, i want to share this song with all my friends


Antara dua cinta--by Nazrey Raihan

apa yang ada jarang disyukuri

apa yang tiada sering dirisaukan
nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
apa yang diburu timbul rasa jemu
bila sudah di dalam genggaman

dunia ibarat air laut
diminum hanya menambah haus
nafsu bagaikan fatamorgana
di padang pasir

panas yang membahang disangka air
dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
dilihat ada ditangkap hilang

Tuhan.. leraikanlah dunia
yang mendiam di dalam hatiku
kerana di situ tidak ku mampu
mengumpul dua cinta
hanya cintaMu ku harap tumbuh
dibajai bangkai dunia yang kubunuh

Ya Allah,tunjukkanlah jalanMu kepada hambaMu ini..sesungguhnya keseronokan dunia ini mampu membawaku ke jalan yang Kau murkai

Allah Ta'ala berfirman :”ketahuilah sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan, senda gurau yang melalaikan, perhiasan, saling berbangga diri diantara kalian dan saling berlomba untuk memperbanyak harta dan anak...”. (QS. Al-Hadid : 20)

Friday, 1 May 2009

khutbah dari Masjidil Aqsa

salam.
Alhamdulillah, diberi peluang oleh Allah untuk masih bernafas di bumi Allah ini, bertemu kembali dgn hari Jumaat,penghulu segala hari. to be frank,hari saya pada hari ini agak tidak terisi, mungkin kerana hari ini cuti hari pekerja. Tapi alhamdulillah, dgn wujudnya dunia blog dan internet tanpa sempadan ni, dapat jugak sedikit sebanyak memberi makan kpd rohani pada hari ini.
InsyaAllah saya dah mintak kebenaran ustaz untuk copy dan paste entry beliau. Catatan perjalanan Ustaz Amin yg skrg tgh berjaulah di bumi anbiya' Palestin. Entry kali ini adalah isi khutbah jumaat di Masjidil Aqsa. Moga dapat mengambil iktibar sedikit sebanyak dr isi khutbah ini. Banyak perkara yg dibangkitkan, antara apa pentingnya saling memperingati antara kita, dan banyak kisah2 untuk dibuat pedoman.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Hari ini hari Jumaat 1 Mei 09. Saya ingin berkongsi isi khutbah pada Jumaat lepas iaitu pada iaitu 24 April 09. Khutbah di al-Aqsa ini memakai speaker yang kuat. Al-Aqsa di atas bukit, jadi seluruh kawasan dengar. Dalam bab ini, Singapore lagi teruk, azan pun tidak dibenarkan dilaungkan di luar masjid.

Di dalam khutbah, mereka menghentam Israel, mereka doakan kebinasaan mereka. Askar Israel yang berkawal buat tak tahu sahaja. Isi khutbah pertama, khatib menekankan lebih pada bab Tasauf iaitu bab hati seperti sabar, memburu kasih Allah dan sebagainya. Khutbah kedua mengenai isu semasa dan dalam khutbah kedua ini mereka menghentam yahudi. Azan dilaungkan dan Khutbah bermula pada 12.43.

Di bawah ini kita kongsikan isi khutbah dari Masjid al-Aqsa. Ia bermula dengan rukun khutbah seperti biasa. Cuma dia syarah lagi contohnya, syukur pada Allah yang maha pemurah, maha memerintah, maha berkuasa dan sebagainya

Selawat dan salam ke atas Nabi pemberi syafaat dan pada para sahabat sekelian.

Ya Allah, naikkanlah Islam dengan berkat masjid yang penuh barakah ini. Ya Allah, angkatlah umat ini ke darjat yang mulia, hilangkahlah susah mereka, bantulah urusan mereka.

Amma Ba’du.

Rasullulah bersabda:-

Agama itu nasihat, untuk siapa? Untuk Allah dan Rasul dan seluruh orang mukminin. Orang muslim akan menjadi lemah jika tidak ada usaha untuk menegur antara satu sama lain.

Khatib kemudian menceritakan kisah seorang Ulama yang ditemui oleh Khalifah Harun al-Rasyid.

Harun berkata, wahai Syeikh, aku lihat engkau ini susah. Aku ingin memberi pemberian kepadamu. Maka kata syeikh, aku tidak memerlukan apa-apa. Dan semua orang hanya memerlukan amalan untuk dirinya. Pada hari kiamat maka tidak berguna segala sesuatu melainkan amalan yang dibawanya.

Cuba lihat orang terdahulu, terus saling menegur dan menerima teguran.

Wahai hamba Allah, berpeganglah kepada apa yang Allah turunkan. Jika tidak kita akan menjadi seperti Yahudi yang membunuh para Nabi, ambil riba, mencampurkan yang hak dengan yang batil.

Jika tidak, jadilah kita menjadi orang yang rosak kehidupannya, saling hasad dengki, saling menzahirkan kerosakan. Jika ini terjadi, maka Allah akan meletakkan kaum ini di dalam kehinaan.

Tahukah kamu wahai sidang jemaah sekelian. Kenapa Adam dan Iblis dikeluarkan dari syurga. Adam dikeluarkan kerana membiarkan maksiat berlaku. Ketika Hawa memakan khuldi dia tidak cegah dan dia juga turut memakannya. Iblis dikeluarkan kerana membiarkan dirinya sombong dan tidak bertaubat. Mana kita hendak lari di akhirat nanti jika kita penggemar maksiat.

Khatib kemudian mensyarahkan ayat:-

Pada hari ini Kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada Kami tangan mereka dan memberi kesaksianlah kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan. (surah Yasin ayat 65)

Pada ketika itu, kita tidak dapat lari ke mana-mana.

Kemudian, khatib membaca lagi ayat al-Quran:-

Dan, jika sekiranya kamu melihat mereka ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya, (mereka berkata): "Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami (ke dunia), kami akan mengerjakan amal saleh, sesungguhnya kami adalah orang-orang yang yakin."(surah as-Sajadah ayat 12)

Ada seorang pemuda salafi di zaman silam, ketika dia terdetik ingin membuat maksiat, dia akan membakar baju yang paling disayanginya. Kemudian dia akan memejamkan mata dan berharap agar baju yang disayanginya itu kembali. Ketika dia membuka mata, dia melihat baju itu tetap telah habis dijilat api. Maka dia akan menangis dan merintih, beginilah keadaan orang di akhirat yang ingin kembali di dunia tetapi tidak akan sekali-kali diizin untuk kembali walau sesaat.

Khatib kemudian berdoa,

“Ya Allah, jadikanlah kami orang yang diampunkan ketika bersalah, ada kekuatan untuk beramal soleh.”

Kemudian beliau meninggikan suaranya dan meratapi:-

Wahai nafsu, bersenanglah di dunia ini, jika tidak diingatkan, kesenangan itu tidak akan dapat dibawa ke akhirat

Kemudian khatib membaca:-

(yaitu) di hari harta dan anak-anak laki-laki tidak berguna, kecuali orang-orang yang menghadap Allah dengan hati yang bersih, (as-Syuara’ ayat 88-89)


Kemdian khatib menambah:-

Selalulah minta ampun pada Allah. Allah telah menggelar dirinya sebagai pengampun.

Ya Allah jadikanlah kami oang yang rapat denganMu, jangan jadikan kami orang yang lupa padaMu.

Wahai hamba Allah sekelian,

Siapkanlah jalan untuk ke akhirat, berbekallah dan sebaik-baik bekal adalah taqwa.Jadilah orang yang rapat dengan Allah, ahli kebenaran, ahli ibadah. Bergaullah dengan orang yang baik. Sahabat jadi hebat kerana mereka bergaul dengan Nabi.

Jika kita jadi orang yang rapat dengan Allah, maka kita akan beroleh rahmat. Jika ktia dibunuh kita syahid dan jika kita ditangkap kita beruzlah.

Jika mahu melihat orang yang berjuang, lihatlah siapa musuhnya, bukan lihat siapa kawannya.

Kenapa orang beriman ini dibantu? Kerana sangat cinta pada Allah, pada Nabi dan pada agama ini. Burulah reda Allah dan kita akan selamat,

Ya Allah, tunjukkanlah kami jalan yang benar.

Khutbah kedua

Sekarang ini ada dua perkara besar yang berlaku.

1. orang Yahudi sedang mengadakan kempen untuk seluruh Yahudi dari seluruh dunia datang dan duduk di sini. Hendaklah kita tentang dasar ini. Ia akan menjadikan bumi ini menjadi bumi mereka.

2. Mengenai masjid al-Aqsa.Baliklah pada sejarah. Ini adalah masjid kita. Pertahankahlah. Baliklah pada Islam. Cuba lihat kata Saidina Umar ketika sampai ke sini

“Kita dimuliakan Allah kerana Islam. Barang siapa yang mencari kemuliaan selain dari itu, maka tidak ada lagi kemulian padanya”.

Kemdian, khatib mengisytiharkan bahawa dalam minggu ini ada dua orang yang syahid. Maka sama-sama kita pohonkan rahmat pada Allah untuk kita dan mereka.

Khatib kemudian berdoa untuk seluruh umat Islam.

Khutbah tamat pada jam 1.19 tengah hari.

“Diari, Merakam Sejarah Mencatat Kenangan”
Al-Fakir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Jacir Palace Inter Continental Bethleham
1 Mei 09, jam 7.15 pagi

--------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk baca kisah yang lebih lanjut, boleh lah melawat ke blog Ustaz Amin sendiri di www.ustazamin.com
Moga2 beroleh rahmat
dan sama2 kita berdoa untuk kebebasan dan keamanan bumi Palestin.
Terima kasih Ustaz mengizinkan saya copy n paste entry ustaz ni,jzkk

P/s: untuk rakan2,andai aku terleka,ingatkanlah hati yang mudah terlupa ini. Lupa itu fitrah manusia.

is name really a big deal?

salam...
i think everyone is well-informed now of the pandemic of influenza that has been affecting most of the countries around the world. it has caused nearly 200 death, and yet no vaccine has been developed. FYI, inluenza virus type A is a highly mutated virus, yup, and this one is the one that has the combination of swine, birds and human genetics in it.

and now, there's been a debate on changing the flu name from swine flu to something else. is name really a big deal here?haha...some says that the name 'swine' is not appropriate as eating pork wont cause any transmission(true,influenza is an air-borne disease), but some says it should be called swine flu as it is genetically porcine,at least most part of the gene.

still,what is it that name really matter?

owh,because they also said that the 'swine' name has caused confusion to certain government, that Egypt has started to slaughter big amount of pigs, in order to prevent the disease transmission. i'm not sure if that's really necessary, but prevention is better than cure.
and by using 'swine' name, it caused the fear in consumers to buy pork product, for the fear of become infected. so,it will influence the pork industry in a bad way.

And some call it H1N1 swine flu or simply H1N1 influenza A virus. ok,what actually these 2 alphabets and 2 numbers mean? H=hemaglutinin , N=neuraminidase --> both are proteins or antigens on the surface of the virus, ok no need to go into details on this. the number indicates the different strains of the virus. all the vaccine for influenza is strain sensitive, and as influenza A virus is characterized with antigen drift and antigen shift(meaning they undergo several point mutations --> they produce new strains), so with the production of new strains, we need to produce new vaccine.

so, some experts decided to change the name to 'North American flu' or better to be 'Mexican flu' as the disease started from Mexico itself, but the Mexican government is against the name, as for them, the virus gene is from Europe and Asia. (i dun think that if a virus or disease is named after a place or a person, that particular place or person should be ashamed of that. for instance, we have Japanese encephalitis, Crimean-Congo Hemorrhagic fever. haha,but i remembered and i also googled this to recall the same case of Melaka virus. Melaka state government also against the name before.)

So,which name best suits this virus. I prefer to stick to 'swine virus'. After all, people has already been aware of the name. Lets not cause more confusion.

:-p

Last but not least, lets pray to Allah, that this pandemic will stop sooner.
Allahumma afini fi badani.

Ameen.

for more info http://news.yahoo.com/s/ap/20090501/ap_on_he_me/med_swine_flu_name

Wednesday, 29 April 2009

apa ni?

salam...
cuba teka apa mknn dalam gmbr di bawah?
hihi



a)mee goreng

b)spageti goreng

c)laksa goreng

d)bihun goreng(yang ni tipu sgt la tu,hihi)

perhatikan betui2...

ye,btui,jwpnnya adalah c)laksa goreng...

hihi,suka nya dgn laksa goreng ni...mesti ada yg rs mcm mmbazir je buat laksa untuk digoreng,mayb ada yg akan kata mcm pelik...
but believe it or not, i 1st tried this laksa goreng at my cousin's engangement kenduri few years back...mmg bes dan sedap la...
and mak pun,kalau ada laksa lebih kat rumah yg xabes,mak akan goreng laksa tu...
of course la kalau guna laksa basah yg beli kat market tu lagi bes, tp guna laksa kering pun ok jugak...
goreng mcm biasa ja,cuma bezanya guna laksa beras instead of mee or spageti...
~minggu laksa~

Tuesday, 28 April 2009

kisah laksa dan mp3

salam...
alhamdulillah hari ni selesai sudah mnjawab exam epidemiology. masuk hari ni dah hari ke3 asyik mnghadap laksa yg dimasak pada ahad lepas. penat jugak nak menghabiskan. tp alhamdulillah,teringin makan apa pun,semuanya termakbul...hanya perlu rajinkan diri dan berani mencuba. terima kasih Allah.

ok,sbnrnya laksa ni xsusah pun nak buat(kalau ikut yg tradisional way tu mmg ssh)...sbb kalau ikut mak punya resepi, guna ikan temenung(a.k.a ikan kembung),nak kena rebus dulu,pas2 asingkan isi dgn tulang,nak kena blend tulang tu pas2 tos,pas2 nak kena buat pa lagi ntah...pendek kata remeh la,ataupun dalam bhasa utaranya,RENYAH...hihi

ingat lg masa 1st year kat sini dulu,acap kata nak buat laksa,maka terasa idea tu 1 bnda yg xbole pakai,sbb time tu rs mcm ssh sgt la nak buat laksa ni,ooo,tp rupa2nya ada simplified recipe...hihi
sejak dr tu,mmg laksa ni menjadi antara resepi senang la untuk nak dibuat kalau ada keramaian,sbb bhn pun xbnyk yg perlu guna,+ cpt ja dah pun siap...


p/s:laksa di atas merujuk kpda laksa penang ye...maklumlah wujud bermacam2 jenis laksa kat malaysia

laksa lain yg pnh aku try masak adalah laksa sarawak. tp guna rempah siap je pun,tp tu pun xterer buat. memandangkan aku ni jenis yg sgt malas nak mengikut resepi 1 persatu(kan xpsl2 kena sound,hihi) maka,laksa yg sepatutnya ayam tu dicarik2,menjadi laksa yg ada isi ayam rebus je kat dlmnya,huhu(maapkan daku mengalter resepi itu)

so sesaja la nak share resepi laksa penang y g simple ni...(walaupun tau ramai yg mesti lg pndai buat)
p/s:resepi ni saja ja suka2 aku ltk kat myresepi.com ....kalau rajin,bole la tgk,hihi...saja ngada suka2 nak share

Bahan-bahan

  • satu tin sardin (tanpa sos tomato/kosong)
  • bahan-bahan blend :
  • 1 labu bawang besar
  • segenggam cili kering, direbus dahulu (ikut suka tahap pedas yg disukai) - kalau xcukup cili kering,boleh la tmbh dgn serbuk cili sahaja
  • seketul belacan (sy guna lebih kurang saiz 4x4x0.5cm) -kalau xdak belacan,boleh ganti dgn udang kering
  • sedikit serbuk bunga kantan(jika ada)
  • 4 keping asam gelugor dan air
  • garam secukup rasa
  • setengah paket spageti(sbg ganti kpd laksa)-direbus bersama sedikit minyak
  • sedikit timun,hirisan bawang besar,nenas,cili merah dan limau nipis(atau lemon) sebagai hiasan

Cara-cara

  1. blend bawang besar, cili kering(@serbuk cili), belacan(atau udang kering) bersama sedikit air
  2. kemudian masukkan isi sardin ke dalam blender dan blend, tp jgn sampai terlalu lumat
  3. tuang semua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. tambah la gi air sehingga kuah tidak terlalu pekat.
  4. masukkan asam gelugor ke dalam periuk. tambah garam,serbuk bunga kantan. biarkan sehingga menggelegak.
  5. di dalam periuk lain,rebus spageti
  6. apabila kuah telah menggelegak, boleh la dihidangkan bersama spageti dan dihias bersama bahan hiasan. perah limau untuk lebih sedap. tadaaa....siap sudah

penat jugak nak menghabiskan laksa ni...:-))

ok,ini lah mp3 yg disayangi,tp kadang2 dianaktirikan jugak,sbb malas nak mengecas selalu...inilah dia peneman studiku...:-p

ini adalah mp3 kedua aku,sebelum ni ada 1 yg tiba2 ja dia crash atas sbb2 yg xdikenalpasti.
yang ni pun penah jugak rosak atas sbb2 yg DIKENALPASTI...haha,jatuh dalam toilet lps 2-3 bulan beli...peristiwa jadi di paris,cuak jugak la...dah la itu ja hiburan yg ada masa jalan2 dl...huhu

lps jatuh dlm lubang tu,cpt2 amik balik(walaupun time tu tgh mamai baru bgn tido,ntah mcm mn mp3 tu boleh ikut sekali pegi toilet pun xtau,huhu)...kalau korang,amek balik x?huhu...dat was just my spontaneous reflex la,haha
then,bila try bukak balik,mmg out dah pun...mmg dah redha
but then when i was back in moscow, my fren(2b specific,maddie) bgtau yg she has read somewhere that by putting ur device in rice for several times,they can absorb d water from it,n ur device can start 2work again. kiranya mcm peram mp3 tu dalam beras la(tp lps tu jgn guna dah la beras tu,dah tercemar,uhuks)
i tried this method for like a month kot,n i worked out for my lil poor mp3...then when dayah's enset mngalami kejadian yg sama,i told her 2 try d same thing,but unlucky for her sony ericcson...~sigh

so,up till now,after like 1,5 years, my mp3 has been with me,accompanying me to class,n while i'm studying...
i love my mp3... :-p

Friday, 24 April 2009

laskar pelangi

salam



hari ni nak berkongsi 1 movie indonesia ni...tajuknya LASKAR PELANGI...
bkn kisah cinta, tp kisah ttg kegigihan anak2 miskin di pulau bellitong(kalau xslh,mcm ni la ejanya) pada zaman 70-an,zaman di mana pulau ini kaya dgn bijih timah,tp hanya dimonopoli oleh sekelompok sahaja. jadi ramai lah anak2 dr golongan miskin yg xmampu bersekolah, dan ada berpendapat, yg tidak guna belajar,kerana akan end up jadik 'kuli' juga.
tp atas kegigihan dua org guru, bu muslimah dan pak arfan(kalau xsilap nama), mereka mgambil pelajar dgn upah yg murah. sekolah ni based on pelajaran budi pekerti, di selit dgn sejarah2 islam,etc.
sebak, berlinang air mata tgk cerita ni. pada awal cerita, untuk dibolehkan mengajar, sekolah ni memerlukan minimum 10 org pelajar, mujur di saat2 akhir dtg seorg pelajar istimewa memnuhi kuota 10 org itu.
bnyk liku2 dihadapi,banyak jugak adegan2 menarik...
ada jugak kisah lintang yg genius,tp terpaksa berhenti belajar disebabkan ayahnya yg hilang di lautan. ada jugak kisah ikal yang jatuh cinta dgn seorg budak cina disebabkan kukunya yg cantik(???apakah???) dan mngejar cita2 nya ke kota paris. ada jugak kisah mahar yg kreatif dan mengkoreografikan tarian yg mmbolehkan mereka memenangi piala pertama mereka.
pnjg la pulak kalau nak bercerita penuh,boleh la tonton sendiri...



"setiap warga berhak mendapat pendidikan'' -ayat di penghujung movie ni... :-))

Wednesday, 22 April 2009

wanita

salam...

artikel ni ditulis dalam blog kawan,intan...rasa nak share dgn org lain...

10 Seksaan Wanita Diperlihatkan Semasa Israk Mikraj

Peringatan bersama..khas buat kawan-kawan..muslimah yang disayangi..

SEPULUH jenis seksaan yang menimpa wanita yang diperlihatkan kepada Nabi Muhammad SAW ketika melalui peristiwa Israk dan Mikraj, membuatkan Rasulullah menangis setiap kali mengenangkannya.

Dalam perjalanan itu, antaranya Baginda diperlihatkan:

(1) perempuan yang digantung dengan rambut dan otak di kepalanya mendidih. Mereka adalah perempuan yang tidak mahu melindungi rambutnya daripada dilihat lelaki lain.
Seksaan lain yang diperlihatkan Baginda ialah
(2) perempuan yang digantung dengan lidahnya dan
(3) tangannya dikeluarkan daripada punggung dan
(4) minyak panas dituangkan ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah perempuan yang suka menyakiti hati suami dengan kata-katanya.

Baginda juga melihat bagaimana
(5) perempuan digantung buah dadanya dari arah punggung dan air pokok zakum dituang ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah perempuan yang menyusui anak orang lain tanpa keizinan suaminya.
Ada pula
(6) perempuan diikat dua kakinya serta dua tangannya sampai ke ubun dan
dibelit beberapa ular dan kala jengking . Mereka adalah perempuan yang boleh solat
dan berpuasa tetapi tidak mahu mengerjakannya, tidak berwuduk dan tidak mahu
mandi junub. Mereka sering keluar rumah tanpa mendapat izin suaminya terlebih dulu
dan tidak mandi iaitu tidak bersuci selepas habis haid dan nifas.


Selain itu, Baginda melihat
(7) perempuan yang makan daging tubuhnya sendiri manakala di bawahnya ada api yang menyala . Mereka adalah perempuan yang berhias untuk dilihat lelaki lain dan suka menceritakan aib orang lain.
Baginda juga melihat
(8) perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka. Mereka adalah perempuan yang suka memasyhurkan diri sendiri supaya orang melihat akan perhiasannya.
Seksaan lain yang dilihat Baginda ialah
(9) perempuan yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya pula seperti keldai . Mereka adalah perempuan yang suka mengadu domba dan sangat suka berdusta.Ada pula perempuan yang Baginda nampak yang
(10) rupanya berbentuk anjing dan beberapa ekor ular serta kala jengking masuk ke dalam mulutnya dan keluar melalui duburnya. Mereka adalah perempuan yang suka marah kepada suaminya dan memfitnah orang lain.

Gerun..!nau'zubillahiminzaalik..

Wallahua'lam..Moga hati ini dan hati2 yang lain mendapat pengajaran dr artikel ni...jom sama2 perbaiki diri...

p/s:tenkiu intan bnrkan perng'copypaste'an ini berlaku...hihi

Tuesday, 14 April 2009

hepi besday mak...syg mak :-))

salam...
hari ni 14 april...
selamat hari lahir buat mak tersayang...
an sayang mak...
:-)

semoga sihat selalu, bahgia selalu dan sentiasa berada di bawah lindunganNya...

muahhxx mak...!!!

sleepy, study?

salam...
sleepy already,but still need to study...huhu,padan muka,sapa suruh asyik buang masa dr td...
i wasted my time a lot lately, blame it on facebook n all d quizzes...huhu :-(((
but still i have to blame myself also, for not having enough will and my failure to control myself, and to make use of my time properly...
oleh sbb bnyk sgt kuiz2 yg terpampang kat situ, rs tempting untuk buat,n nak tau apa result yg akan fit my answers...walaupun kkdg tu merapu je pun kuiz tu...:-P

ok...

i'm planning to go to egypt,when???this weekend...haha,this is not a joke...kbtulan ada cuti yg pnjg smpena cuti hitler nnti( aik, kenapa kat russia ada cuti hilter?ada kaitan ke?bkn hitler dah lama mati ke?bkn hitler jht ke?) nnti la tulis psal cuti hitler ni...btw, isnin,selasa,rabu dpn cuti...i hope xdak kls sabtu nnti...xtau lagi mcm mn,tp arap2 ada rezki la...

ok,nak sambung baca pasal mknn baby...

wslm

Monday, 6 April 2009

perjalanan hidup pada 6 april 2009

salam...
mari list down apa yg dah di buat dr pg td sehingga pukul 9.22pm ni...

1. bangun pg, smbhyg subuh, tido balik, mandi
2. pegi kelas, balik kelas
3. pegi makan secara berjemaah kat east buffet...(kenyang giler,alhamdulillah,hihi,gmbr akan di upload kemudian)
4. balik ke hostel dgn perut kenyang giler, smbhyg zuhur jemaah, smbhyg asar jemaah
5. pegi bilik vietnam nak amek fotostat,tp jadik bad mood sbb dia xdak kat bilik
6. berfacebooking,vietnam kol,pegi amek fotostat,sggh bilik 501 n 502 antar krts fotostat
7. balik bilik dgn niat nak studi
8. ym dgn syamsi, terkutuk seseorg(sori kalau anda terbaca entry ni,huhu)
9. sembhyg maghrib jemaah, baca Quran, nak sambung studi
10. berfacebooking, tulis blog

skrg 9.27pm,dah siap tulis list, tp ada bnda2 yg xtulis,sbb xbrapa penting

td duk pikir2 apa yg nak ditulis, lps2, teringat pesan ustaz amin, supaya cuba recall balik apa yg kita buat spnjg hari, dan dr situ, kita akan sedar dan rs bersyukur dgn nikmat2 yg Allah kurniakan. menurut kata ustaz lg, cuba untuk mngucapkan syukur dalam bahasa melayu(sbb kita lebih phm bahasa sndiri, dan kita lebih maksudkan bila guna bahasa sndiri), so baru nak cuba untuk buat hari ni, smoga hari2 lps ni akan lebih istiqamah( sy mmg ssh nak istiqamah, xkonsisten)...syukur pada Allah,aku bgn pada pagi ni masih bernyawa,masih dlm nikmat islam dan iman, masih dpt menghirup udara(free ja,xpayah byr), masih cukup serba serbi, masih ada keluarga tersayang, masih dpt makan bes2, masih ada tmpt tggl, etc,etc...xcukup 1 page rsnya nak list down semuanya...syukur,syukur,syukur,alhamdulillah...

tp kalau tgk balik list2 kat atas tu,kan...belum cukup mengikuti the way of life yg sepatutnya,kan(islam is d way of life)? siap ada kutuk2 org lg,xbaik tu(huhu,mengutuk diri sdiri skrg ni),pas2 ada jugak bnda2 x elok yg lain dibuat sbnrnya(tp xpayah lah nak bukak aib sendiri,kan...huhu) mohon Allah pelihara hati ini dr perkara2 mazmumah...ameen... :-)

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan? (surah ar-Rahman : 21)


p/s untuk diri sdiri : la tahzan, ssgghnya apa yg jadi x akan sia2, pasti ada hikmahnya...





Dapatkan Mesej Bergambar di Sini




wallahualam

Sunday, 5 April 2009

lets do some cookings...

salam...
weekend kali ni, mood memasak dtg la pulak...banyak btui resepi yg dicuba, mmg hobby btui la...
mmg bes msk2 ni, tp payahnya bila dah masak tu, kena la makan, bila dah makan tu, jgn la nak bersungut berat naik la,apa la....hihi, dats juz d nature's rule...bila dah makan bnyk, phm2 sdiri la...

oleh sbb ada tepung kastard yg bawak dr malaysia, n i barely use d flour, so, alang2 dah ada mood nak masak, i came up with d idea of making puding kastard...n ada strawberi yg beli ari2, so, guna je la, buat hias sikit2...hihi,konon je...

puding kastard strawberi...ngeeheee...:-))

pas2, mmg ada 1 resepi ni, mmg dah lama teringin nak cuba...1 first saw this recipe on self.com, konon2 la time tu nak cari resepi yg low calories, haha... resepi ni xguna tepung nor butter, instead dia guna gula yg agak bnyk sbnrnya(mayb boleh kurangkan kot,sbb agak manis), white eggs only, walntus and cocoa powder... but d result was quite hampeh sbnrnya...most of d cookies got burnt(haha), n d survived ones actually tasted like brownies...hihi...lawak seh...
oo,from self.com tu, dia redirected kita ke website ni, lunacafe, website ni menarik, sbb resepi2 nya ada banyak gmbr n method pun sgt details... i don really recommend these cookies' recipe, but u can try it if u feel like to... 1 is bcoz once d cookies cool down, they got sticked on d aluminium foil, when i managed to pull them, d round shape had gone, all were broken apart alredi,huhu...

so, to check out the recipe of Bittersweet Chocolate & Toasted Walnut Cookies Perfecta Mundo!, click here
in d making :

The batter, actually it shud be kept for a night, to make sure that d consistency is thick enuf to prevent it from dispersing while in oven, but i cudnt wait that long...layan je

in the oven

still hot n warm...hihi, ni time blum detach dr aluminium foil, dats y it's still in shape...huhu
after being detached... xdak rupa cookies dah pun...uhuk3

slightly burnt...:-((

then, hari ni, buat karipap jugak... dah lama xbuat karipap, dah x ingat brapa sukatan yg btui...so telefon mak td, untuk tnya apa resepi mak...
mak ckp, kalau untuk bakar, tepung:butter = 2:1, tp kalau untuk nak goreng, butter kurangkan, coz nanti akan rs sgt berminyak...so,jadinya untuk goreng tu, secawan tepung, guna 2 susu besar butter.. pas2 gaul2kan butter n tepung gandum tu, then masukkan air sejuk( dr peti ais ke), bole jugak tmbh grm, the
n uli sampai xlekat kat tgn dah... siap untuk pastri...
untuk inti, td buat 2 jenis inti, 1)sardin 2)kari ayam kent
ang

mcm tamak,kan?huhu...xda,bukan makan sorang2 pun...so,xpa la banyak pun...

karipap...bentuk x sekata...saiz apa ntah lg...

alhamdulillah, terima kasih Allah untuk nikmat yg x terhingga ini...

p/s: sume gambar kredit kpd kamera dayah...spasiba balshoe...

Saturday, 4 April 2009

i've been tagged...by dayah

salam... saja main tagging di hujung minggu...
:-))
i've been tagged by dayah...:-p (sori dayah,lambat siapkan...hihi,intenet buat hal ari2,seyes xtipu,pas2 dah terlupa la bila dah stat kls...huhu)

Rules:

1. The Rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below.
2. Then, you must choose a picture in the first page of result and post it as your answer.
3. After that tag 12 people.


1. The age of my next birthday : twenty three


2. The place I would like to travel to : Iskandariah (Alexandria), Egypt

3. The favorite place : my bed


4. The favorite food : ayam goreng mamak


5. The nickname I had : Raihan


6. The favorite colour : Brown


7. The city I live in (For now) : Moscow



8. The city I was born in : Bukit Mertajam



9. College Major : Medicine


10. Bad habit : Eating heartily (i dunno how this pic connects to eating heartily, but it's d game's rule...hihi)



11. Hobby : Sleeping (i dunno if this actually counts as a hobby,huhu, i think it becomes hobby when u do it everytime u have free time, rite?)
TE
12. Wishlist : Watch



so, whoever feels like doing this tagging game...please do so...coz i noe many of my frens dun have a blog, n mayb d one with blogs dun feel like doing this..so, it's all up to u...
mayb d purpose of this game is juz for ur frens 2get to noe u better, or for new peepz 2noe surface stuff 'bout u...dunno...

tenkiu, daa...

Friday, 3 April 2009

basil pesto...nyummy...

salam...
owh,mesti ada yg pelik knapa hari ni sampai 3 entry ditulis...hihi...
dtg mood nak menulis,agaknya,dah lama ditangguh, tp bnyk yg nak di share...
ok,arini,2nd attempt masak resepi ni...1st time makan di rome dulu,mmg terkenang2 rasanya...sdp menjilat jari,alhamdulillah...:-)) so,bila balik ke moscow ni,rs teringin nak makan sggh2,so cari la dalam intenet, walaupun xsure apa nama nya...so,slps bbrapa lama menggoogle-->dpt la namanya--basil pesto sauce...boleh la google sendiri ya...

yang hijau tu basil pesto spagetti...sdp nyum3-->gambar ni yg kitorg makan kat rome tu...

tada...
1st time masak...hancur,tp telan je...

xjadik,hihi...bau pun xbes...yang ni guna basilik kering...time tu xjumpak lg yg freshnye...

2nd time masak,alhamdulillah...jadi...

ok, yang ni tggl sikit ja,sbb syok sgt mkn sampai lupa nak amek gambar...

jumpak resepi ni kat sini(klik sini) boleh ikut resepi ni,siap ada video lagi... alhamdulillah...try la,insyaAllah sdp...
p/s:ada ubah sikit2 resepi ni..
1. xguna olive oil,tp guna sunflower oil je...
2. pine nuts xtau apa dlm bhasa melayu...tp kalau dlm bahasa rusia = кедровый орех
3. basil leaves mcm ssh nak jumpak..tp xsdp kalau guna basilik yg kering tu, dah try 1st time
4. guna blender, shh nak hancur...kena guna food processor jugak kot...
5. mcm lebih sng kalau guna srbuk bawang putih je,sbb ssh nak lumat bawang putih tu...

yay!!!nak makan lg...tp gumuk la,sbb guna cheese...(^-^)

bon appetita...
ya lyublyu