BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Sunday, 25 October 2009

pai epal

salam

sbnrnya dah lama dah buat pai epal ni,masa bulan puasa lepas kalau xsalah, tp memandangkan ramai yang minta resepi, so ingat mcm share je la kat blog ni. resepi di ambil dari allrecipe.com

untuk crust nye,klik sini
sng je buat crust ni, cuma kena simpan doh tu at least 30min, tp sy simpan 3jam++...
bahan2 crust :
2 cwn tepung serba guna (sy guna tepung gandum biasa je)
1 sudu teh garam
1 cwn shortening (sy ganti dgn butter je)
1/2 cwn air (saya guna air sejuk-mcm air ais tu & air ni sy guna xabes pun)

-mula2 campur tepung dgn garam,then tambah butter, buat mcm nk buat karipap tu, tenyeh2 butter tu dgn tepung, jadik mcm crumbs. then tmbh air sikit demi sikit,agak2 dia xmelekat dah...jangan uli bnyk sgt ye,nnti adunan tu jadik xbes(xreti nak terang mcm mn,tp kalau lebih uli,dia jadik cam elastik bila nak canai nnti), then balut dalam plastik,letak dlm peti selama 30min or more.

lps 30min,kluarkan dr peti,then kita nak canai...ni cara 2 nak mencanai,tgk sini sndiri je la yer...klik sini

panaskan oven dulu-190 C, then nak buat filling

apple crumble - ni mcm filling dia la kiranya-->klik sini untuk ke page itu

6 cwn epal - hiris nipis
1 sudu besar perahan lemon (xletak pun xpa)
3/4 cwn gula putih
2 sudu besar tepung serba guna (bole ganti dgn tepung gandum biasa)
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/8 sudu teh serbuk buah pala
1/2 cwn kismis (saya xletak pun)
1/2 cwn walnut yg dipotong2 (xletak lg bes kot,ikut suka)

bahan2 yg kat atas ni- epal + perahan lemon. dalam mangkuk lain, campurkan bahan2 kering kat atas ni, gaulkan rata. lps tu, tabur atas epal(keringkan sikit epal tu)...gaul sampai rata,letak tepi dulu.

untuk crumble-
1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula perang
3 sudu besar butter
--->campur bahan2 ni dalam mngkuk lain, gaul2 mcm buat kulit karipap tu,jadi mcm flakes sikit.

lps dah siap canai doh tu,buat base dia,ltk la filling dulu diikuti dgn crumble,pas2 tutup dgn doh yg dibuat ala2 basket ni...
bakar dgn tutup dulu bahagian atas dgn aluminium foil selama 25minit, lps2 buka aluminium foil tu,sapu kuning telur,then bakar sampai rs dah masak(brown,dalam 35 minit kot)-xyah letak dah aluminium foil tu

tadaa...dah siap


masa tgh siap2kan basket kat atas tu,hehe

lepas keluar dr oven

selepas dipotong...

selamat mencuba!!! :-)

8 comments:

munzirah bt uzir said...

waa nampak sedap..
pandaila awak buat..
nak belajar buat jugak la..
menarik..

raihan said...

thanks

aiman said...

salam...
tumpang tanya..
kiranya awk bakar pai ni 2 kali ea?

raihan said...

salam aiman
aah,sekali tu bakar smpi mcm dah brown/gold sikit atas tu,pas2 tutup dgn aluminium foil[coz xnak bg cam brown sgt atas tu,xcantik]then bakar balik...
harap mmbantu

Anonymous said...

crumble tu mmg x yah ltk air ke?

raihan said...

to anonymous...yer,crumble tu xpayah letak air..just brown sugar and butter...:)

cuna cukcuk said...

assalam,akak. yg tepung tu, tepung gandum pon x per ke?

Ziera Ramli said...

Salam. Nice work. Insyaalah will try this. Maybe you wanna try pumpkin pie as well. The taste is better than apple actually :)