BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Saturday, 8 November 2008

finally it's weekend again...mnggu yg sgt mmntkan....huhu,bak kata sorg kwn,"besa la dah nama pun stud medik''...ya...ya...panyatna...
hmmm,dah lama nak tulis ni,tp masa xmngizinkan...last monday,ada buat autumn gathering, organized by PPIM Moscow Chapter...agak pnjg jugak masa yg di ambil,almost d whole day,from 9am to 6 pm, hmmm,tp fikir2 balik,xpe la,bknnya slalu luangkan masa utk aktiviti2 rohaniah ni,lgpun stahun skali je ada autumn gathering ni(dulu namanya autumn retreat), so,apalah sgt 8 jam per setahun...,kan?

so,tajuk AG kali ni adalah ''Miracles of the Human Creation''...bercerita pasal ciptaan Allah yang paling terbaik...sapa?kita la,manusia...mcm2 hal yang disentuh...
antara yg mnarik perhatian sgt2 adalah kepentingan al-Quran dlm hidup kita ni...tertanya2 kat diri sdiri,''aku dah nak masuk 22 thn,dah bls-bls tahun bljr mmbaca al-Quran,tp dlm masa belas2 tahun ni,aku cuma tahu membaca je ka?mcm mn dgn isi al-Quran tu sendiri?''...for me,i make it a must utk baca al-Quran setiap hari,n baru lately je terbuka hati nak beli terjemahan baru(yang ada dr form 1 tu tulisannya kecik sgt,xnmpk clear,n kalau bc ayatnya mcm xsure huruf apa yg ditulis), so,alhamdulillah las year dura adiahkan 1 al-Quran terjemahn,kaler pink lg(hihi,tenkiu dura,syg ampa)...tp sygnya,tau la hati manusia, nak dpt istiqamah tu amatlah ssh...so harapnya lps AG ni,dpt la lebih istiqamah...

hmmm,bbalik kpd apa yg disebut dlm AG kali ni, al-Quran ni diibaratkan mcm manual bg sebuah mesin/alat atau apa2 ja la...kiranya,mesin ni manusia la..kan kalau kita 1st time nak guna ssuatu tu,mesti la kita xberapa sure mcm mn,apa gunanya bnda ni,etc...sama la mcm kat sini...maksudnya manusia ni perlukan al-Quran utk nak tahu,apa tujuan kita ni diciptakan, mcm mn nak gunakan apa yang Allah bg dgn btul,apa ganjaran yg akan dpt kalau ikut perintah,pngajaran2 dr kaum tdahulu,n bnyk lg...n kalau dah ada manual tu,utk lebih kita dpt fahami,Allah bg kita instructor, itu lah Nabi Muhammad s.a.w,n logiknya kalau dah manual(mrujuk kpd al-Quran) tu dalam bhsa Arab, mestilah instructor tu bole bbhasa Arab jugak...dan di beri cth pada aritu,psl mesin basuh...mnarik la jugak cth ni...kalau kata la 1st time kita tgk mesin basuh,mesti la kita xtau mcm mn nak guna,kan...mayb kita ingat mesin basuh tu cuma utk ltk kasut je...tp bila kita dah dpt manual n instructor,mesti la kita tau guna dah lps tu,kan...n kalau kita still gunakan mesin basuh tu utk ltk kasut je,maksudnya zalim la kita,kalau org lain tgk pun akan gelak,huhu...kat sini sama la cthnya,kalau kita dah tau apa tujuan kita diciptakan oleh Allah ni,tp kita still xbuat,rugi lah kita...n teringat kata seorg kakak ni,dia ckp al-Quran ni bagaikan surat cinta...n dia ckp kalau baca maksud2 al-Quran ni time tgh sedih,konfem menusuk ke hati...n mmg btui pun kata kakak ni...kalau kita cintakan seseorg tu,mesti la kita sggup buat apa2 pun utk dia,n xnak sakitkan ati dia seboleh2nya...so,konsepnya sama ja,kalau kita cintakan Allah,kita akan buat semua suruhan,tgglkan laranganNya...n cinta Allah ni,cinta hakiki,xkan berubah...xmcm cinta manusia,sering berubah...

video
ni sedikit sedutan dr AG...sori la gmbr dia terbalik,yg pentingnya isi tu...

bnyk lg sbnrnya yg disentuh...nex time pulak la...dah lambat ni,nak kuar p brekfes dgn grupmate...:-p

harapnya entry ni bwk manfaat kat yg mmbaca,kalau xbnyk,sikit pun jadik la...n harapnya saya pun dpt la mnggunakan manual yg diberi dgn sepenuhnya,n kamu2 jugak,insyaAllah...

0 comments: