BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Monday, 2 March 2009

kaspersky vs panda

salam wbt

apa antivirus yg korang guna?

sy guna kaspersky.

xpenah dgr psl kaspersky? klik sini

sbb dulu kwn sy kata yg ni antara d best.

mmg bagus.

tp masalahnya terlalu sensitif.

semua benda pun dia nak block.

aish,susah2.

nak hantar file tru YM pun kdg2 dia block.

kalau download new software, bnyk la yg dia classify as HIGHLY STRICTED, pdhal xdak apa pun.

pelik,mmg pelik.

dulu masa pergi rome, bersembang dgn sorang mamat filipino ni, dia bljr computer, dia ckp antivirus yg bagus ---> PANDA (kitorang tnya dua kali,sbb xpnh dgr)



so skrg ni rs mcm nak guna antivirus yg lain,mmndgkan kaspersky ni sgt AKTIF.
eh,bukan panda yg ni...hihi

ada sesapa yg guna PANDA ni x?


boleh bg opinion sikit?

6 comments:

Yopiscky said...

skang aku guna kaspersky antivirus 2009. mula2 expectation mmg tinggi yang AV ni mmg bagus..rupanya tadak la bagus sangat pun..worm-kido pun dia tak mampu bersihkan.

panda aku guna taun lepas tapi mebe laptop aku tak mengenai spec yang ditetapkan, laptop aku jd hang, cpu usage-100%..panda-berat

sekian review aku huhu

flawracle said...

last year aku gi sebuah conference ni dan aku berpeluang join satu training di hostkan oleh salah sorang pakar dari Cyber Security Malaysia. Dia cakap, there's no definite battle on mana antivirus yg baik/buruk.coz basically, setiap antivirus ada baik buruknya...

tapi, on guideline nak memilih antivirus ni, dia ada bagi guideline.

1. pilih antivirus yg mempunyai 2 engine (ni cam payah skit nak tau unless u done a through research bout it)
2. antivirus yg kuat kena update is a sign of a good one.
3. pilih antivirus yg bersifat regional. ini penting sbb viruses ni bkn bersifat antarabangsa ja, but regional as well.

so, pendapat aku la, between kaspersky and panda, aku suggest hg pakai kaspersky. buatan russia, and diaorg pun ada lab kat sana.

tak kisah la antivirus mana hg pilih pun, janji selalu update antivirus hg, coz most of users diaorg jarang update antivirus, then bising2 antivirus tu tak baguih and so on~ sekian...

raihan said...

ohhh...huhu,tenkiu2 bg pndpt...
tp apa2 pun,aku kena stick dgn kaspersky dulu,xdak duit dah nak beli yg baru...

crazy said...

panda lagi bagus dr kaspersky..
yang kater panda berat mmg bongok kot..
komp dah bley buang dah... ngok worldwide punyer survey pun tau panda lagi bagus~

Yopiscky said...

hakhakhak..
bukan bongok beb..memang komp aku komp lama..

raihan said...

adakah korg sume ni saling mengenali?rilek2,jgn gaduh2...hihi

tima kasih utk opinion masing2,tp buat smntara waktu ni,layan ja la kaspersky ni,dia pun dah xbuat hal nak block sume bnda,uhuks...