BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMMUALAIKUM WBT


SELAMAT MEMBACA...

iklan sikit

iluvislam

my pet

Tuesday, 28 April 2009

kisah laksa dan mp3

salam...
alhamdulillah hari ni selesai sudah mnjawab exam epidemiology. masuk hari ni dah hari ke3 asyik mnghadap laksa yg dimasak pada ahad lepas. penat jugak nak menghabiskan. tp alhamdulillah,teringin makan apa pun,semuanya termakbul...hanya perlu rajinkan diri dan berani mencuba. terima kasih Allah.

ok,sbnrnya laksa ni xsusah pun nak buat(kalau ikut yg tradisional way tu mmg ssh)...sbb kalau ikut mak punya resepi, guna ikan temenung(a.k.a ikan kembung),nak kena rebus dulu,pas2 asingkan isi dgn tulang,nak kena blend tulang tu pas2 tos,pas2 nak kena buat pa lagi ntah...pendek kata remeh la,ataupun dalam bhasa utaranya,RENYAH...hihi

ingat lg masa 1st year kat sini dulu,acap kata nak buat laksa,maka terasa idea tu 1 bnda yg xbole pakai,sbb time tu rs mcm ssh sgt la nak buat laksa ni,ooo,tp rupa2nya ada simplified recipe...hihi
sejak dr tu,mmg laksa ni menjadi antara resepi senang la untuk nak dibuat kalau ada keramaian,sbb bhn pun xbnyk yg perlu guna,+ cpt ja dah pun siap...


p/s:laksa di atas merujuk kpda laksa penang ye...maklumlah wujud bermacam2 jenis laksa kat malaysia

laksa lain yg pnh aku try masak adalah laksa sarawak. tp guna rempah siap je pun,tp tu pun xterer buat. memandangkan aku ni jenis yg sgt malas nak mengikut resepi 1 persatu(kan xpsl2 kena sound,hihi) maka,laksa yg sepatutnya ayam tu dicarik2,menjadi laksa yg ada isi ayam rebus je kat dlmnya,huhu(maapkan daku mengalter resepi itu)

so sesaja la nak share resepi laksa penang y g simple ni...(walaupun tau ramai yg mesti lg pndai buat)
p/s:resepi ni saja ja suka2 aku ltk kat myresepi.com ....kalau rajin,bole la tgk,hihi...saja ngada suka2 nak share

Bahan-bahan

  • satu tin sardin (tanpa sos tomato/kosong)
  • bahan-bahan blend :
  • 1 labu bawang besar
  • segenggam cili kering, direbus dahulu (ikut suka tahap pedas yg disukai) - kalau xcukup cili kering,boleh la tmbh dgn serbuk cili sahaja
  • seketul belacan (sy guna lebih kurang saiz 4x4x0.5cm) -kalau xdak belacan,boleh ganti dgn udang kering
  • sedikit serbuk bunga kantan(jika ada)
  • 4 keping asam gelugor dan air
  • garam secukup rasa
  • setengah paket spageti(sbg ganti kpd laksa)-direbus bersama sedikit minyak
  • sedikit timun,hirisan bawang besar,nenas,cili merah dan limau nipis(atau lemon) sebagai hiasan

Cara-cara

  1. blend bawang besar, cili kering(@serbuk cili), belacan(atau udang kering) bersama sedikit air
  2. kemudian masukkan isi sardin ke dalam blender dan blend, tp jgn sampai terlalu lumat
  3. tuang semua bahan yang telah dikisar ke dalam periuk. tambah la gi air sehingga kuah tidak terlalu pekat.
  4. masukkan asam gelugor ke dalam periuk. tambah garam,serbuk bunga kantan. biarkan sehingga menggelegak.
  5. di dalam periuk lain,rebus spageti
  6. apabila kuah telah menggelegak, boleh la dihidangkan bersama spageti dan dihias bersama bahan hiasan. perah limau untuk lebih sedap. tadaaa....siap sudah

penat jugak nak menghabiskan laksa ni...:-))

ok,ini lah mp3 yg disayangi,tp kadang2 dianaktirikan jugak,sbb malas nak mengecas selalu...inilah dia peneman studiku...:-p

ini adalah mp3 kedua aku,sebelum ni ada 1 yg tiba2 ja dia crash atas sbb2 yg xdikenalpasti.
yang ni pun penah jugak rosak atas sbb2 yg DIKENALPASTI...haha,jatuh dalam toilet lps 2-3 bulan beli...peristiwa jadi di paris,cuak jugak la...dah la itu ja hiburan yg ada masa jalan2 dl...huhu

lps jatuh dlm lubang tu,cpt2 amik balik(walaupun time tu tgh mamai baru bgn tido,ntah mcm mn mp3 tu boleh ikut sekali pegi toilet pun xtau,huhu)...kalau korang,amek balik x?huhu...dat was just my spontaneous reflex la,haha
then,bila try bukak balik,mmg out dah pun...mmg dah redha
but then when i was back in moscow, my fren(2b specific,maddie) bgtau yg she has read somewhere that by putting ur device in rice for several times,they can absorb d water from it,n ur device can start 2work again. kiranya mcm peram mp3 tu dalam beras la(tp lps tu jgn guna dah la beras tu,dah tercemar,uhuks)
i tried this method for like a month kot,n i worked out for my lil poor mp3...then when dayah's enset mngalami kejadian yg sama,i told her 2 try d same thing,but unlucky for her sony ericcson...~sigh

so,up till now,after like 1,5 years, my mp3 has been with me,accompanying me to class,n while i'm studying...
i love my mp3... :-p

2 comments:

Aya Khumyra said...

eyh raihan...
mp3 kite same la...
tp aya nye kaler biru...
ekekeke :D

raihan said...

ye aya?hihi...
time kami beli tu blum ada kaler lain,ada hitam n putih je...
btw,me likey white...:-)))